7 DESCOPERIRI recente care ar putea REVOLUȚIONA medicina

7 DESCOPERIRI recente care ar putea REVOLUȚIONA medicina

Ultimul deceniu a înregistrat progrese remarcabile în domeniul medicinei. Oamenii de stiinta au publicat in 2000 un proiect brut al genomului uman. Astfel, impactul stiintei si tehnologiei asupra medicinii a fost, cu siguranta, mai important decat oricand. Noile descoperiri și invenții au deschis noi posibilități atât în ​​tratarea, cât și în prevenirea bolilor umane, până în prezent încât bolile care au fost odată o sentință de moarte instantanee precum cancerul și HIV / SIDA, sunt puțin mai îngrozitoare. Sunt 7 DESCOPERIRI recente care ar putea REVOLUȚIONA medicina.Boala, desigur, încă mai există. Insa, in ultimii treizeci de ani, sistemul american de sănătate s-a înregistrat o creștere constantă a costurilor care au marginalizat consumatorii și au împovărat statele.În ultimii ani, o mână de descoperiri recente au oferit o speranță atât pentru îngrijirea medicală eficientă, cât și la prețuri accesibile.

1) Dezarmarea HIV

HIV / SIDA ucide aproximativ 1,8 milioane de persoane pe an și se situează ca a treia cauză principală de deces în țările cu venituri mici. Dar un studiu recent din revista Blood prezintă o posibilă nouă modalitate de combatere a bolii. În loc să omoare virusul, face corpul rezistent la acesta. Atunci când o persoană este infectată, sistemul imunitar natural al organismului asigură o apărare imediată, dar defectuoasă. HIV își ia membrana sau “pielea” din celula pe care o infectează.

Cercetatorii condusi de oamenii de stiinta de la Imperial College din Londra si Universitatea Johns Hopkins au expus HIV prin eliminarea colesterolului din acest perete celular. Producand o gaura larga in membrana virusului si facandu-l permeabil. Ceea ce la randul lui a condus la un raspuns adaptiv mai puternic, orchestrat de celulele imune.

2) O cauză obișnuită a ALS. 7 DESCOPERIRI recente care ar putea REVOLUȚIONA medicina

Scleroza laterală amiotrofică, adesea menționată ca boala ALS sau Lou Gherig. Este o boală neurodegenerativă fatală care îi paralizează victimele. De ani de zile, procesul de îmbolnăvire care a stat la baza a evitat oamenii de știință de mult timp și a împiedicat dezvoltarea de terapii eficiente. Dar un nou studiu pentru Medicina de Nord-Vest pentru prima data a identificat o cauza comuna a tuturor formelor de SLA. Baza tulburării este un sistem de reciclare a proteinelor rupt în neuronii măduvei spinării și a creierului.

Funcționarea optimă a neuronilor se bazează pe reciclarea eficientă a blocurilor de proteine ​​din celule. În ALS, sistemul de reciclare este rupt. Celula nu se poate repara sau întreține și devine grav afectată. Aceasta descoperire ar putea anunta sfarsitul uneia dintre cele mai mari mistere medicale ale secolului XX.

3) “Leapfroging” celular

Recent, oamenii de stiinta au dezvoltat o metoda de a “scurta” celulele. Sau de a transmuta celulele existente intr-o forma cu totul noua. Celulele hepatice complet mature de la șoarecii de laborator au fost transformate direct în neuroni funcționali de cercetători de la Universitatea Stanford School of Medicine. Este pentru prima dată când celulele au fost demonstrate pentru a “sări de la un tip fundamental diferit de țesut la altul”. Aceste celule hepatice traversează fără echivoc limitele de tip țesut pentru a deveni celule neuronale pe deplin funcționale.

Un astfel de avans s-ar putea dovedi esențial pentru generarea de celule esențiale. Pentru un pacient bolnav sau pentru transmutarea unor agenți potențial periculoși sau cancerigeni în celule benigne.

4) Descoperirea în cercetarea cu celule stem

În 2009, cercetătorii europeni au manipulat genetic celulele măduvei osoase preluate de la doi băieți în vârstă de 7 ani. Apoi au transplantat celulele alterate înapoi în băieți și, în mod aparent, au arestat progresul unei boli letale a creierului.

Acum, oamenii de știință pot face celule stem embrionare direct din celulele pielii, ceea ce face posibilă modelarea unei multitudini de boli umane. Se creează noi medicamente bazate pe celule stem, iar primul proces clinic uman bazat pe produse de celule stem embrionare umane este așteptat în 2011. Avem mijloacele ieftine și eficiente de manipulare a celulelor stem la indemana (indiferent de barierele legale). Se deschid optiuni pentru cercetatorii care doresc sa genereze tesuturi noi intr-un laborator. Ceea ce ar putea schimba radical modul in care sistemul american de donatori de organe functioneaza.

5) Utilizarea tehnologiei informației

Una dintre sarcinile nevăzute ale asistenței medicale moderne este bogăția bogată a datelor. Diagrame, culturi de sânge, istorie din trecut – toate aceste informații sunt din ce în ce mai importante în diagnosticarea și prevenirea bolilor mortale, iar instituțiile medicale moderne se străduiesc să găsească modalități de gestionare și de utilizare eficientă a datelor disponibile. Medicii spun că internetul și noua tehnologie a informației a schimbat de fapt modul în care practică medicina în bine.

6) Celule sintetice

In timp ce manipularea celulelor stem si a celulelor stem sunt progrese remarcabile, Dr. J. Craig Venter, co-cartograf al genomului uman, a facut acest proces un pas inainte. Aesta a creat viata in laborator si dezvoltarea de celule sintetice in totalitate in 2010. Generat Dintr-un proces minuțios de coasere a substanțelor chimice care compun ADN, Venter a sintetizat întregul genom al unei bacterii, care a fost inserată într-o celulă și a reușit să se reproducă.

Oamenii de știință ar putea accelera producția de vaccinuri împotriva gripei, păstrând versiuni artificiale ale diferitelor tulpini virale de gripă, de exemplu, sau generează tulpini noi de boli pentru a experimenta dacă gazda inițială este inaccesibilă sau răsfățată. Pentru cercetători, posibilitățile experimentale sunt nesfârșite.


7) Cabinetele-robot

La sfarsitul anului 2007, chirurgii de la Clinica Cleveland au inceput sa indeparteze rinichii printr-o singura incizie in buricul pacientului. Folosind mâinile metalice minuțioase în interiorul unui corp pare să fie ceva extras din știința ficțiunii. Dar această intervenție chirurgicală robotică se întâmplă zilnic într-un număr din ce în ce mai mare de centre din întreaga țară.

Instrumentele robotice oferă, de asemenea, un potențial pentru chirurgi de a opera pe pacienți de la distanță, ceea ce ar reduce costurile călătoriilor și alte bariere în calea primirii îngrijirii specializate. În timp ce criticii spun că costul hardware-ului robotic poate depăși beneficiile, potențialul pentru operații mai netede. Care sunt mai eficiente și mai puțin invazive are un impact atât asupra siguranței pacienților, cât și asupra costurilor medicale generale.20000

2m

20

#medicina #revolutiemedicala

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon