ATENȚIE la VIROZE în sezonul rece! Importanța HIDRATĂRII în această perioadă

Atenție la viroze în sezonul rece! Importanța hidratării în această perioadă

Epidemiile de gripă apar practic în fiecare an, cu toate că amploarea și gravitatea lor variază foarte mult. Epidemiile localizate apar la intervale variabile, de obicei la fiecare 1-3 ani, în timp ce epidemiile globale sau pandemiile au apărut la aproximativ 10-15 ani. Astfel, atenție la viroze în sezonul rece! Importanța hidratării în această perioadă.

Cele mai severe și mai extinse pandemii sunt produse de virusul gripal A, datorită capacităților antigenelor sale de a se modifică. Variațiile antigenice majore sau deviații antigenice (shift) sunt rezultatul aranjării segmentelor între tulpinile virale, ceea ce conduce la o exprimare diferită a antigenelor. În infecțiile umane, au fost identificate trei antigene H majore (H1, H2 și H3)  și două antigene N (N1 și N2)

Eipdemiile de gripă A încep brusc, sunt maxime la 2-3 săptămâni și durează în general 2-3 luni și deseori de sting rapid. Aceste epidemii au loc aproape exclusiv în cursul lunilor de iarnă în emisferele nordică și sudică.

Epidemiile de gripă B sunt în general mai puțin extinse și mai puțin severe.

Virusurile gripale fac parte din familia Orthomyxoviridae și cuprind tipruile A, B și C. Genomul virusului Influentza de tip A este segmentat și constă în opt segmente de ARN monocatenar, această caracteristică ducând la o frecvența mai mare de rearanjare a genelor.

Cum se manifestă gripa?


Gripa se caracterizează cu debut brusc, cu febra, durere de cap (cefalee), frisoane, dureri musculare (mialgii), stare generală alterată, tușe și odinofagie. În gripă necomplicată, afecțiunea acută dispare după 2-5 zile, și majoritatea pacienților sunt vindecați în aproape o săpătămână.

Problema majoră apare în cazul în care apar complicații, cea mai frecvența complicație fiind pneumonia. Această poate fi virală, bacteriană sau mixtă.

Pneumonia gripală virală este cea mai rară dar cea mai gravă. Semnul caracteristic pneumoniei bacteriene este reapariția febrei, insoțita de tușe productivă și semne de condensare pulmonară.

Germenii patogeni cei mai frecvenți sunt Streptococcus pneumoniae, Staphyococcus aureus și Haemophilus Influenzae. Pacienții cu risc crescut pentru această complicație sunt persoanele în vârstă sau persoanele cu afecțiuni pulmonare cronice.

Tratament


Tratamentul gripei necomplicate vizează numai ameliriorarea simptomatică. La copii se vor evita salicilatii din cauza unei posibile asocieri a utillizarii lor cu sindromul Reye.

Cea mai uilizata formă de prevenire este vaccinarea anuală imptriva gripei A și B.

Majoritatea pacienților cu gripă pot fi îngrijiți la domiciliu, spitalizarea fiind rezervată celor care dezvoltă complicații de tipul pneumoniei primare sau secundare.

O hidratare corectă va ține departe de ține bolile de sezon, te va scapă de pielea uscată și iritată și te va ajuta să elimini toxinele. Eviți, în acest fel, riscul unei răceli sau a unei gripe.

În timpul iernii ai nevoie de hidratare la fel de mult ca vara. Asta nu înseamnă că trebuie să bei mai multă ciocolată caldă sau cafea cu lapte.

Și pentru că ideea unui pahar cu apă rece nu pare atât de tentantă când afară e frig, trebuie să găsești alte modalități să readuci hidratarea în corp.

  1. Ajustează lichidele dacă mergi la munte

  2. Alege supe fierbinți 

  3. Bea ceaiuri calde

  4.  Consumă mai multe legume și fructe

  5.  Consumă alimente bogate în potasiu

  6. Refuză cocktailurile

0914428cbe9cf7320000

2m

20

#sanatate #sezonulrece #gripa #blog #viroze

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon