Bazele in Acupunctura

Bazele in Acupunctura

Acupunctura este o tehnică medicală chineză tradiţională. Aceasta are rolul de deblocare a chi-ului prin inserţia de ace în anumite puncte de pe corp. Acest lucru se realizeaza pentru a echilibra forţele antagoniste yin şi yang. Voi exemplifica in  continuare care sunt  bazele in acupunctura.

Chi-ul este o energie care se presupune că trece prin toate corpurile. Se consideră că această energie curge prin corp urmând 14 căi principale numite meridiane. Când yin şi yang sunt în armonie chi-ul curge liber prin corp iar persoana este sănătoasă. Când o persoană este suferindă, fie bolnavă fie rănită, există o obstrucţie pe unul dintre aceste meridiane.

Medicina chineză tradiţională a identificat aproximativ 500 puncte specifice în care se pot insera ace pentru a obţine rezultate specifice.

Acupunctura se practică în China de mai bine de 2 000 ani (deşi unii cred că ar exista de 4 000 ani). Astăzi acele sunt îndoite, încinse sau chiar puse la curent electric slab, ultrasunete sau anumite unde de lumină.

Dar indiferent de procedură, cercetările ştiinţifice nu au putut niciodată să demonstreze că deblocarea chi-ului prin acupunctură sau orice alte mijloace are efect asupra bolilor. Chi-ul este definit ca fiind nedetectabil de către metodele ştiinţei empirice.

O variantă a acupuncturii tradiţionale este reprezentată de terapia auriculară sau acupunctura urechii.

Aceasta este o metodă de diagnosticare şi tratament bazată pe concepţia fără suport teoretic că urechea este harta organelor din corp. De exemplu, o problemă cu un organ cum ar fi ficatul se tratează prin inserarea unui ac într-un anumit punct de pe suprafaţa urechii care se presupune a corespunde organului respectiv.

Noţiuni similare legate de o parte a corpului care este considerată a reprezenta o hartă a organelor sunt folosite în iridologie, irisul este harta corpului, şi reflexologie, talpa piciorului este harta corpului. Medicina chinezeasca este un exemplu de medicina bazata pe natura. Ea foloseste natura si legile care o guverneaza pentru a putea intelege lumea interioara a organismului omului.

La baza teoriei medicinei chineze stau 2 concepte foarte importante: Conceptul Yin-Yang.

Yin este considerat ca fiind principiul feminin echivalentul noapte, luna – negative si Yang – masculin, zi, soare – pozitiv. Principiul Yin-Yang reflecta o dinamica interdepedenta intre cele doua fenomene; deoarece scopul final al tratamentului este echilibrarea si intarirea organismului.

Acesta are in sens general una din urmatoarele tinte: fie tonificarea lui Yang, fie pe cea a lui Yin; fie eliminarea lui Yang, fie pe cea a lui Yin.

Un alt concept este cel al Qi care este tradus prin “energie”, “suflu”, iar ca si explicatie se spune ca Qi este “ceea ce face” ca viata sa fie posibila.

Aceasta energie Qi circula prin tot trupul dandu-i viata iar sanatatea este rezultatul unei circulatii echilibrate, armonioase a lui Qi, boala fiind efectul dezechilibrarii sau blocarii acesteia.

Energia Qi circula in organismul omului prin canale numite meridiane. Fiecare organism este o adevarata harta cu astfel de meridiane care patrund in toate organele, meridianele fiind si ele Yin sau Yang.20000

2m

20

#ACUPUNCTURA #medicinachineza

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon