BENEFICIILE FRUCTELOR pe care le consumam in fiecare zi

Beneficiile fructelor pe care le consumam in fiecare zi

Pentru fiecare dintre cele mai comune fructe şi legume utilizate în alimentaţie am adoptat o clasificare recunoscută de cei mai multi dintre noi. În cadrul monografiilor prezentate se va descrie compoziţia chimică şi, pe această bază, vor fi formulate indicaţiile terapeutice. Recomandările de folosire atât în uzul intern cât şi în cel extern au la bază procedee simple de preparare care pot fi introduse în orice cămin. Care sunt beneficiile fructelor pe care le consumam in fiecare zi?

GRUPA FRUCTELOR SĂMÂNŢOASE

Este o grupă foarte unitară din punct de vedere botanic, toate speciile făcând parte din subfamilia Pomoideae şi a familiei Rosaceae. Acestea au drept principal caracter comun fructul fals de tip poamă, un fruct care nu ia naştere doar din peretele ovarului. Ci din concreşterea acestuia cu receptaculul care devine gros şi cărnos.

Din această grupă prezentăm două dintre speciile cu cea mai mare răspândire la noi. Respectiv Mărul şi Părul, alături de Gutui şi din ce în ce mai puţin cunoscutul Moşmon. Acesta este cultivat azi doar sporadic. Toate, dar în special Mărul şi Gutuiul, au importante proprietăţi fitoterapeutice. Mărul, acest pom minunat, prezent lângă casa omului, de la locuinţele palustre şi până la vilele moderne de azi. Are proprietăţi diuretice şi urolitice remarcabile, hipocolesterolemiante, antiseptice intestinale, decongestive hepatice şi multe altele. Iar Gutuiul, cultivat în urmă cu mai bine de 4 milenii în Babilon şi Persia, este un excelent remediu antidiareic, în special pentru copii şi persoanele de vârstă înaintată.

MĂRUL MALUS PUMILA MILL

Sinonim Malus domestica Borkh , FAM. ROSACEAE.

În prezent, genul Malus este reprezentat prin 28 de specii şi peste 10.000 de soiuri cultivate. Sunt de o mare varietate, cu pieliţă verzuie şi aproape transparentă, suav-gălbui sau roşu îmbujorate. Merele sunt cele mai populare fructe autohtorie şi cele mai larg consumate.

La vârsta copilăriei, printre poveştile cele mai îndrăgite se numără şi „Prâslea cel voinic şi merele de aur”, iar în colinde ni se urează să înflorim ca Mărul, ca Părul…

Mitologia greco-romană este foarte bogată în legende în care Mărul joacă un rol de seamă. Iar în mitologia scandinavă nu ambrozia era hrana zeilor, ci merele. În legenda cea mai dragă elveţienilor, despre Wilhelm Tell ca simbol al dragostei lor pentru libertate, Mărul joacă un rol deosebit.

Mâncarea ceremonialâ a Paştelui evreiesc includea la desert o combinaţie de mere tocate mărunt. Nuci şi stafide pisate, curmale, scorţişoară, vin şi miere. Această hrană ritualică se numeşte charoset (haroset) şi se pare că însuşi Iisus a guustat din ea.

In mitologia română, Mărul este considerat pomul vieţii. Și exprimă, în credinţa ţăranilor, dorinţa de rod bogat, de belşug şi perenitate. In unele zone din ţară, mireasa se joacă pe două mlădiţe de Măr dulce, pentru ca sarcina căsătoriei să nu fie anevoioasă. Tot după o veche tradiţie a locului, se puneau în apă ramuri de Măr, care urmau să înflorească de Anul Nou. Cu acstea copiii mergeau apoi la sorcovit. Acum, sorcovele sunt de hârtie sau de plastic… Pentru importantele şi bine cunoscutele proprietăţi terapeutice pe care le are, un dicton, larg râspândit în mai toată Europa, spune: „Un măr pe zi, doctorul niciodată”.
20000

2m

20

#dieta

0 afișare

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon