Ce este COLESTEROLUL? Care este ROLUL sau in ORGANISM?

Ce este COLESTEROLUL? Care este ROLUL sau in ORGANISM?

De cele mai multe ori, COLESTEROLUL este prezentat ca un adevarat inamic al organismului, vinovat pentru multe dintre afeciunile secolului in care traim. Dar adevarul este ca nu putem trai fara el! Ce este COLESTEROLUL? Care este ROLUL sau in ORGANISM?

Este vorba despre:

 1. bolile cardiovasculare

 2. obezitatea

 3. diabetul.

 4. Avem nevoie de colesterol pentru ca acesta are roluri vitale pentru organismul nostru , contribuind la formarea celuleor si la sinteza unor hormoni, precum:

 5. glucocorticoizii (cortizol- cel mai puternic antiinflamator natural)

 6. androgenii (testosteron) si

 7. estrogenii (estradiol).

Acizii biliari sintetizati in ficat au rol in digestia grasimilor si reglarea sintezei endogene de colesterol.

2. Colesterolul are rol in functionarea membranelor ceulare. Ficatul poate sintetiza doua treimi din cantitatea de colesterol necesara organismului, cealalta treime fiind provenita din alimentatie, in special din produsele de origine animala.

3. Vitamina D este sintetizata in piele din colesterol sub actiunea razelor UV si are rol in metabolismul calciului si fosforului.

Tipuri de colesterol

Colestrolul nu se poate dizolva in sange. De aceea este nevoie sa fie transportat catre si de la celule cu ajutorul lipoproteinelor.

 1. Lipoproteinele cu densitate mare (HDL), cunoscute si sub numele de ”colesterol bun” formeaza microparticule dense, compacte, care transporta excesul de colesterol catre ficat, care il va metaboliza si eimina ulterior prin bila.

Cum masuram colesterolul? Determinarea colesterolului sanguin face parte din analizele de rutina care ar trebui efectuate inn fiecare an cu ocazia controalelor medicale. Se  masoara concentratia sanguina (exprinata in miligrame pe decilitru) a colesteroului total, a colesterolului HDL, LDL, a trigliceridelor. Valori optime ale fractiunii lipidice in sange:
 1. Colesterol total  < 200 mg/dl

 2. HDL colesterol > 50 mg/dl la femei si > 40 mg/dl la barbati 

 3. LDL colesterol <100 mg/dl, iar in caz de afectare cardiovasculara au diabet zaharat  chiar < 70 mg/dl 

 4. Trigliceridele serice <150 mg/dl

 5. Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL) denumite si ”colesterol rau”, formeaza particule mici si mai putin dense, care au tendinta de a ramane in organism. Din ele sunt formate placile de aterom care se depun pe interiorul vaselor de sange, le ingusteaza si ingreuneaza circulatia sangvina.

 6. Lipoproteinele cu densitate foarte mica (VLDL) constituie forma sub care se transporta trigliceridee, compusi chimici formati din acizi grasi care reprezinta sursa esentiala de energie pentru organism. Cele doua tipuri de lipide ( HDL si LDL), alaturi de trigliceride, compun colesterolul total, care poate fi masurat printr-un test de sange.

Un colesterol intre 200 si 239 mg/dl este destul de mare. Peste 240-250 mg/dl este mare, ducand la risc pentru ateroscleroza.


20000

2m

20

#colesterol

0 afișare

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

 • White Facebook Icon
 • White Twitter Icon