Ce sunt „mâinile medicale”?

Ce sunt „mâinile medicale”?

Profesia medicală nu este nici pe departe singura meserie care să presupună contactul cu murdăria. Vidanjorii, mecanicii auto, îngrijitorii din crescătoriile de păsări şi mulţi alţii au de a face cu astfel de condiţii. În medicină însă, „murdăria” transcede acea formă vizualizabilă cu ochiul liber. Dimensiunea microscopică, invizibilă direct, prezentând riscul epidemiologic cel mai mare. Astfel, ce sunt „mâinile medicale”?

Contaminarea „celui ce îngrijeşte” periclitează evoluţia medicală a „celui îngrijit” cu pervertirea nepermisă a sensului acţiunii medicale – dintr-un recuperator de sănătate în folosul pacientului, într-un promotor de patologie, nefast pentru cel aflat în nevoia de a fi îngrijit. Termenul „curăţenie” capătă în acest domeniu o cu totul altă semnificaţie comparativ cu restul profesiilor. Simbolul de halat alb transmite acest mesaj. Un mediu complet steril nu poate fi creat însă decât în sectoare medicale restrânse, şi aceasta datorită costurilor financiare ridicate pe care o astfel de structură le presupune, cât mai ales datorită efectului stressant psihic pe care un astfel de mediu, de aspect ostil, îl induce pacienţilor.

În această conjunctură, un minim de rigoare impune o concentrare a eforturilor antiseptice asupra mâinilor personalului medical. Într-adevăr „mâinile medicale”, menite a aduce vindecarea, în caz de contaminare, se constituie în vehicul pentru agenţii ce vor aduce agravarea patologiei, complicaţii infecţioase, suferinţă. Mâinile au riscul cel mai mare de a se contamina şi a transmite mai apoi germenii infecţioşi, majoritatea manevrelor medicale realizându-se prin intermediul lor.Ce putem face pentru „mâinile medicale”? Citește pe P S Y M-  Medical Psychology Journal20000

2m

20

#Nursing

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon