Consumul de MARIJUANA și CONSECINȚELE asupra SĂNĂTĂȚII

Consumul de MARIJUANA și CONSECINȚELE asupra SĂNĂTĂȚII

Cercetările anterioare au generat concluzii mixte privind asocierea dintre consumul cronic de marijuana și indicatorii de sănătate fizică și psihică. Dacă există vreo tendință, este ca persoanele care incep sa consume marijuana frecvent in timpul adolescentei timpurii și cei care consuma foarte des pe tot parcursul adolescenței. Și in timpul adolescentei timpurii au tendinta de a dezvolta mai multe probleme de sănătate. De exemplu, simptome psihotice, probleme respiratorii, cancer. Mai degrabă decât utilizatorii care consuma rar  sau non-consumatorii.

Cancerul

Cu toate acestea, multe dintre cercetarile realizate au suferit din cauza mai multor limitări. În primul rând, doar o parte din studii au reușit să contureze în mod prospectiv subgrupe de indivizi cu diferite modele de dezvoltare a consumului de marijuana de la adolescență si pana la maturitatea timpurie. Acest lucru este deosebit de important dat fiind faptul că debutul, frecvența și durata utilizării marijuanei sunt considerate a fi influențate în determinarea dacă, și măsura in care, marijuana are un efect negativ asupra sănătății.

Studii longitudinale au examinat cazuri in care bărbați tineri prezintă modele de dezvoltare timpurie și cronică a consumului de marijuana. Aceștia au mai multe șanse de a dezvolta probleme de sănătate fizică și psihică la mijlocul varstei de 30 de ani.

Multe studii nu au reușit să controleze factori de confuzie importanți. Cum ar fi problemele de sănătate care au precedat debutul consumului regulat de marijuana și utilizarea concomitentă a tutunului, a alcoolului și a drogurilor puternice. În concluzie, puține studii au examinat dacă utilizarea cronică a marijuanei afectează diferențiat rezultatele fizice și psihice ale sănătății în cadrul grupurilor rasiale. Bărbații negri au o probabilitate mai mare de a avea probleme de sănătate și mai puține șanse de a avea acces la servicii medicale de calitate decât bărbații albi. Este posibil, in acest sens, ca și consumul de marijuana la bărbații negri să copleșească sistemul imunitar deja compromis.

Probleme respiratorii. Consumul de marijuana și consecintele asupra sănătății

Un studiu recent sugerează faptul că fumătorii de marijuana au tendința de a experimenta un număr mai mare de probleme respiratorii decât nefumătorii. De exemplu, bronșită cronică, respirație șuierătoare, tuse. Deși nu există nici o dovadă că utilizarea de marijuana este legata de obstrucția fluxului de aer  sau emfizem.

Un studiu longitudinal a constatat că consumul frecvent al marijuanei în adolescență și adolescența timpurie a fost asociată cu un risc crescut de apariție a unor probleme respiratorii. De exemplu dureri în gât, respirație scurtă la vârsta de 27 ani. Chiar și după efectuarea verificărilor privind vârsta, sexul, agresivitatea din timpul copilăriei, tulburări depresive majore din timpul adolescentei. Nivelul de educație părintesc și al venitului, și utilizării marijuanei materne. Cu toate acestea, acest studiu nu a verificat reapariția consumului sau prezența unor probleme respiratorii (de exemplu, astm) înainte de debutul consumului regulat al marijuanei.

Într-un studiu transversal, cercetătorii au descoperit că consumatorii actuali de marijuana erau mult mai probabil să  raporteze că au avut bronșita cronică, tuse, expectorație, respirație șuierătoare și sunete. Iar aceste concluzii au rămas și după luarea în considerarea a factorilor privind sexul, vârsta. Nivelul actual al astmului și numărul de țigări de tutun consumate pe zi.

Probleme cardiace și metabolice. Consumul de marijuana și consecintele asupra sănătății

 Tetrahidrocanabinolul este principala componentă psihoactivă a marijuanei. Aceasta este cunoscută că determină creșteri substanțiale ale frecvenței cardiace. Și creșteri moderate ale tensiunii arteriale în timpul intoxicației. Cu toate acestea, studiile care examinează efectele pe termen lung pe care consumul de marijuana îl poate avea asupra bolilor cardiace și metabolice au produs rezultate inconsistente. Un studiu transversal, a constatat o relație între doza de dependentă și frecvența consumului de marijuana. Și mai mulți factori de risc cardio-metabolici.

De exemplu, au loc modificări rapide ale glucozei și insulinei, trigliceridelor, tensiuni arteriale sistolice şi diastolice. În plus, un studiu de caz încrucișat al pacienților care au suferit un infarct miocardic a găsit dovezi că utilizarea marijuanei a declanșat atacul la un număr mic de pacienți. Posibil din cauza efectului acut pe care consumul de marijuana îl are asupra frecvenței cardiace.

Cu toate acestea, un studiu longitudinal nu a găsit nici o dovada în ceea ce privește adolescenți și adulții. Acesti au  vârsta cuprinsă între 15- 49. Aceștia au consumat frecvent marijuana și aveau risc crescut de a experimenta tulburări cardiovasculare. De exemplu, infarct miocardic, accident vascular cerebral. Sau de a dezvolta boli cardiace coronariene ca urmare peste 10 ani. Mai mult decât atât, un studiu transversal a fost efectuat pe scară largă (N = 39,695) la adulți. S- a descoperit că foștii sau actualii consumatori de marijuana au fost de fapt mai puțin probabil să fie diagnosticați cu diabet zaharat decât nonconsumatorii. Un factor de risc bine stabilit pentru boala cardiovasculară.20000

2m

20

#consumuldemarijoana

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon