Consumul de MERE combate OBEZITATEA

Consumul de mere combate obezitatea

 Mărul ca fruct conţine, în funcţie de soi sau varietate, 83-93% apă. S-au identificat până în prezent zaharuri reducătoare (7-16%), celuloză (în coajă), zaharoză, pentozane (poliglucide), lignine, acizi organici liberi şi combinaţi, pectine, materii grase, protide, taninuri, săruri de Ca, Na, Fe, K, P. Și — în cantităţi mai mici — Si, Al, Mg, Mn, S, Co etc. Aroma este dată de esterii amilici, acizii caprionic, formic şi acetic, de geraniol şi aldehida aceticâ. Conţinutul în principalele vitamine este prezentat în tabelele de la sfârşitul lucrării. Merele conţin pe lângă vitaminele A, B, C şi vitamina PP în partea externă a fructului. De remarcat este faptul că în coaja fructului se află de două ori mai mult acid pantotenic şi de două ori mai multă vitamină C decât în pulpă. Cum consumul de mere combate obezitatea?

RECOMANDĂRI TERAPEUTICE

Intern

Principalele acţiuni se manifestă asupra aparatului digestiv. Datorită acidităţii moderate, merele ajută digestia, provocând prin act reflex o importantă creştere a secreţiei salivare şi gastrice. Merele consumate cu coajă sunt uşor laxative şi absorbante ale toxinelor şi microorganismelor la nivelul intestinuIui. Care sunt înglobate în celuloza şi pectinele pe care le conţin. Acestea nu sunt iritante şi se elimină.

La copii, merele rase curăţate de coajă. Alături de morcovi — reprezintă un tratament eficace în diareile acute şi cronice. Acţiunea diuretică a merelor este evidentă. Dar mai importantă este eliminarea masivă pe această cale a acidului uric. Ceea ce le face utile nu numai în afecţiunile renale ci şi în diatezele urice (artritism, reumatism, gută). Preventiv şi curativ, ele au acţiune favorabilă în hipertensiunea arterială. Combinat cu proprietatea pe care o au de a micşora concentraţia colesterolului în sânge, justifică recomandarea lor în ateroscleroză.

Merele intră în dieta pentru combaterea obezităţii, iar în gerontologie sunt considerate utile în multe dintre neplăcerile pe care le aduce cu sine vârsta înaintată. Autorii elveţieni citează rezultate favorabile în tratarea diabetului infantil prin cură de mere şi tomate.

Asupra sistemului nervos au o acţiune calmantă, considerându-se că un măr mâncat seara, la cutcare, uşurează somnul. Este cunoscută în medicina populară utilizarea merelor pentru efectele lor asupra afecţiunilor pectorale, favorizând eiiminarea secreţiilor bronşice.

Extern

Medicina populară recomandă aplicaţii calde de fructe fierte, în dureri de urechi. Pe plăgi atone se aplică fie mere rase şi fierte în sucul lor, fie suc cu ulei în părţi egale. Tot în medicina populară se consideră utilă aplicarea de tărâţe bine umectate cu decoct de mere concentrat şi cald în zona splinei, contra inflamaţiilor acesteia. Cosmetică. Sucul merelor ajută la tonifierea ţesuturilor, masându-se uşor obrajii, sânul, abdomenul.20000

2m

20

#dieta

0 views

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon