CUM INFLUENȚEAZĂ o operație COSMETICĂ și de CHIRURGIE FACIALĂ, stima de sine, autoeficacitatea și e

CUM INFLUENȚEAZĂ o operație COSMETICĂ și de CHIRURGIE FACIALĂ, stima de sine, autoeficacitatea și evaluarea aspectului la pacientele tinere

Evaluarea psihometrică a pacienților supuși unei intervenții chirurgicale și efectul psihologic al procedurilor cosmetice prezintă întotdeauna un interes considerabil pentru chirurgii plastici, în scopul selectării pacienților și îmbunătățirii satisfacției postoperatorie a pacientului. CUM INFLUENȚEAZĂ o operație COSMETICĂ și de CHIRURGIE FACIALĂ, stima de sine, autoeficacitatea și evaluarea aspectului la pacientele tinere?

Prevalența acestei probleme poate fi atribuită unei înțelegeri incomplete a indicațiilor psihologice pentru chirurgia cosmetică. Literatura anterioară a raportat o varietate de trăsături psihosociale care pot influența motivația chirurgiei cosmetice și sunt îmbunătățite semnificativ postoperator. Cu toate acestea, relația de cauzalitate dintre aceste variabile și chirurgia cosmetică rămâne în mare parte necunoscută, iar rezultatele nu sunt concludente pentru populația chineză din cauza diferențelor culturale și rasiale. Din câte știm, cercetarea noastră este primul studiu de comparativ al populației chineze care examinează diferențele și asocierile dintre variabilele psihologice ale pacienților și ale populației generale. În plus, cauzalitatea dintre variabilele candidate și chirurgia cosmetică facială a fost investigată.


            Stima de sine reflectă evaluarea holistică a unei persoane asupra valorii sale proprii, iar autoeficacitatea generală se referă la credința de a fi suficient de competent pentru a face față provocărilor vieții și muncii. Ambele trăsături psihologice au fost raportate drept componente ale autoevaluării de bază, care prezice satisfacția vieții și bunăstarea subiectivă. Stima de sine mai si autoeficacitatea mai scazuta determină oamenii să caute proceduri cosmetice. Cercetarea noastră prezintă, de asemenea, rezultate similare în rândul populației chineze prin compararea CSP-urilor și a GPC-urilor. În conformitate cu studiile anterioare, la 6 luni de la operația estetică facială, nivelul stimei de sine si autoeficacitatea pacienților s-a îmbunătățit în mod semnificativ și nu s-au găsit diferențe semnificative în comparație cu GPC-urile. Aceste descoperiri sugerează un efect psihoterapeutic pozitiv al chirurgiei cosmetice.

CUM INFLUENȚEAZĂ o operație COSMETICĂ și de CHIRURGIE FACIALĂ, stima de sine, autoeficacitatea și evaluarea aspectului la pacientele tinere

            Auto-evaluarea aspectului facial, care reflectă aprecierea de către individ a feței sale, a fost propusă ca un alt predictor pentru motivul pentru care oamenii aleg să se supună unei operații cosmetice. În acest articol, auto-evaluările aspectului facial au fost comparate cu evaluările obiective ale imaginilor faciale ale acelorași indivizi. Rezultatele nu au evidențiat nici o diferență semnificativă în evaluarea, ceea ce indică faptul că o evaluare obiectivă terță parte nu poate explica decizia pentru chirurgia cosmetică.

Pe de altă parte, distincția semnificativă în autoevaluarea aspectului facial general susține presupunerea că femeile tinere cu atractivitate autoevaluată mai mică sunt mai susceptibile să continue procedurile cosmetice faciale. Conform teoriei recunoașterii feței, un model de ordine de prelucrare a imaginii feței a fost fundamentat cu informațiile de ordinul întâi și cel de al doilea caracterizând caracteristicile morfologice ale regiunilor faciale discrete și respectiv aspectul de configurare.

Discrepanța informațiilor de prim ordin (autoevaluarea ochilor și a nasului) corespunde preocupărilor majore, determinându-le să urmeze blefaroplastie și / sau rinoplastie. Pe de altă parte, distincția din informațiile de ordinul doi (autoevaluarea aspectului facial general) sugerează că alte variabile psihologice pot influența sau media scăderea autoevaluării pacienților.

CUM INFLUENȚEAZĂ o operație COSMETICĂ și de CHIRURGIE FACIALĂ, stima de sine, autoeficacitatea și evaluarea aspectului la pacientele tinere

  Chirurgii plastici au recunoscut anterior că operarea pe un pacient anormal psihologic poate duce la o sarcină mentală mare pentru pacient, precum și la o afectare ulterioară a satisfacției cu rezultatul chirurgical. Prin urmare, este necesară clarificarea proprietăților directe sau indirecte ale fiecărei variabile psihologice posibile în decizia de a fi supusă unei intervenții chirurgicale sau cosmetice.

Stima de sine, autoeficacitatea, autoevaluarea și starea civilă au fost variabile ale ipotezelor. Modelul final presupune că respectul de sine și autoeficacitatea sporesc efectele unei autoevaluări negative a aspectului facial în decizia de a fi supus unei intervenții chirurgicale.


Acest model este în conformitate cu studiile anterioare norvegiene care au descoperit că chirurgia cosmetică este mai puțin atrăgătoare pentru femeile tinere care sunt deja căsătorite, cel mai probabil, deoarece se pot obține mai puține avantaje sociale sau prin proceduri invazive. În plus, descoperirile susțin rezultatele unui eseu de rezonanță magnetică funcțională, care a constatat că regiunile specifice ale creierului corelate pozitiv cu stima de sine pot fi activate prin autoevaluarea aspectului facial. Mai mult, după cum s-a speculat, a fost evidențiată o corelație puternică între stima de sine și autoeficacitate. Prin urmare, respectul de sine și autoeficacitatea sunt mai potrivite decât autoevaluarea, care afectează în mod direct deciziile pacienților în ceea ce privește procedurile cosmetice. Considerăm că atunci când gradul pentru stima de sine și autoeficacitate este scazut, chirurgii plastici trebuie să implice psihiatri în îngrijirea pacientului înainte de operație pentru a evita riscul de insatisfacție postoperatoare.

            Efectul psihoterapeutic al chirurgiei cosmetice a fost discutat intr-o varietate de studii. Cercetările privind rezultatele sugerează că, în mod obișnuit, pacienții cu trăsături dismorfice corporale nu beneficiază de tratament chirurgical. Cu toate acestea, spre deosebire de tulburările dismorfice corporale, s-a constatat că stima de sine afectată și autoeficiența sunt la un nivel aproape normal postoperator în grupul țintă.

Trei grupuri diferite de participanți au fost înscriși:

  1. pacienți pe chirurgie cosmetică (CSP),

  2. controale generale ale populației (GPC) și

  3. evaluatori de aspect facial (FAR).


Măsurările au fost luate imediat după înscrierea participanții la studiu.

            Grupul CSP a fost format din 163 de pacienți de sex feminin care au decis să se supună blefaroplastiei sau rinoplastiei cosmetice la Spitalul de Chirurgie Plastică. Pacienții cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, care au solicitat o intervenție chirurgicală în principal din motive cosmetice, au fost considerați eligibili pentru studiu.

GPC-urile au fost 387 de voluntari de sex feminin care nu au mai vizitat niciodată un chirurg plastic. Aveau si varste de la 18 la 30 de ani. CSP-urile potențiale și GPC-urile au fost excluse dacă au fost vreodată diagnosticate ca având o tulburare mentală, aveau cicatrici vizibile, defecte în aspectul fizic sau daca au fost vreodată tratate pentru o problemă estetică facială.

            Au fost obținute caracteristicile demografice ale CSP și GPC, inclusiv vârsta, nivelul educațional, ocupația și starea civilă. Cu o zi înainte de intervenția chirurgicală, CSP-urile au primit un chestionar cu 34 de articole despre respectul de sine, autoeficiența și autoevaluarea aspectului facial. Interventia chirurgicala a fost efectuata cu aparate pentru remodelare corporala.


Chestionarele completate ulterior au fost returnate în ziua intervenției chirurgicale. La șase luni de la operație, a fost trimis prin e-mail CSP-urilor un chestionar cu 20 de articole despre respectul de sine și autoeficiența, iar chestionarele au fost colectate 2 săptămâni mai târziu. GPC-urilor li s-a cerut să completeze același chestionar cu 34 de articole, așa cum s-a menționat mai sus. Toate sondajele au fost anonime și nu au fost înregistrate date personale de identificare.

Concluzii- CUM INFLUENȚEAZĂ o operație COSMETICĂ și de CHIRURGIE FACIALĂ, stima de sine, autoeficacitatea și evaluarea aspectului la pacientele tinere

Principalul punct forte este compararea autoevaluării cu evaluarea obiectivă și SEM-urile validate care ilustrează cauzalitatea dintre variabilele psihologice și chirurgia cosmetică la o populație chineză. Acest lucru indică faptul că stima de sine și autoeficacitatea mediază efectul negativ al evaluării de sine asupra deciziei femeilor tinere de a fi supuse unei intervenții chirurgicale cosmetice faciale. În schimb, chirurgia cosmetică a exercitat efecte terapeutice asupra stimei de sine și a deficienței de autoeficacitate în grupul test.20000

2m

20

#Remodelarecorporala

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon