CUM PUTEM FI ACTIVI fara sa ne accidentam?

CUM PUTEM FI ACTIVI fara sa ne accidentam?

Razele de soare ne atrag fara sa facem mai multa miscare in natura. Insa, pentru unii dintre noi, primele antrenamente se incheie la ortoped, la medicul de familie sau chiar la unitatea de urgente. Printr-o pregatire pe msaura inaintea miscarii fizice propriu-zise, riscul de accidentari poate fi redus considerabil. CUM PUTEM FI ACTIVI fara sa ne accidentam?

Accidentarile sportive de-a lungul intregului an

Luxatiile, rupturile de muschi si de tendoane reprezinta aproxiamtiv 80% din numarul tuturor accidentarilor suferite in timpul sportului. Motivele pentru  care reluaarea activitatilor sportive se incheie atat de des in cabinetele medicale sunt slaba pregatire si supraestimarea propriilor capacitati fizice, in aproximativ 70% din cazuri.

Tipurile de sport practicate primavara  si vara au un efect diferit asupra musculaturii si articulatiilor, fata de cele practicate in sezonul rece. Sportivii profesionisti sunt constienti de aceste diferente si se antreneaza diferit pentru a evita accidentarile.

Top 10 cele mai frecvente regiuni accidentate

 1. articulatia calcaielor

 2. genunchii

 3. umerii

 4. articulatiile mainilpr

 5. coatele

 6. degetele

 7. craniul

 8. toracele

 9. coloana vertebrala

 10. Tendonul lui Ahile

Sfaturi pentru incepatori. CUM PUTEM FI ACTIVI fara sa ne accidentam?

In primul rand, se recomanda un control medical inainte de inceperea oricarei activitati sportive, in special la persoanele care au depasit varsta de 40 de ani. In cazul unor eventuale afectiuni medicale sau al unor restrictii fizice, solicitati sfatul medicului.

Aceasta recomandare se adreseaza in special persoanelor cu factori sporiti de risc, cum ar fi diabet, supraponderabilitate, nivel sporit al grasimii in sange, persoanelor cardiace si celorcare sufera de afectiuni vasculare.

Persoanelor aflate sub tratament medicamentos trebuie sa consulte medicul de familie sau farmacistul inaintea inceperii oricaror activitati sportive. Este foarte imortant ca intensitatea activitatii sportive sa creasca treptat. Incercati pe cat posibil sa practicati un sport in cadrul unul club sau intr-o sala de sport, iar frecventa activitatii sportive sa fie de cel putin 2 zile pe saptamana. Sportul trebuie sa solicite efort, insa nu trebuie sa va epuizeze. Optati mai degraba pentru antrenamentele mai lungi, dar care va fac placere,  decat pentru antrenamentele scurte care va epuizeaza. Este important sa respectati pauzele si timpul necesar pentru refacere.

Persoanele suferinde sau cele care au febra ar trebui sa ia o pauza de la activitatile sportive pana la vindecarea afectiunii. Eventualele infectii nevindecate pot conduce la o raspandire a virusilor si a bacteriilor in muschi,â.

Putini sportivi amatori acorda atentia necesara echipamentului pentru sport. Imbracamintea de antrenament nu trebuie sa fie la moda ci  trebuie sa fie practica si functionala. In timpul iernii trebuie sa fie calduroasa, insa sa permita in continuare pielii sa respire. Vara, pe langa imbracamintea lejera, nu  trebuie sa uitati de protectia pentru cap. Daca sunteti fani ai plimbarilor prin paduri si parcuri , acoperiti-va picioarele cu pantaloni lungi si bratele cu maneci lungi, pentru a evita muscaturile de capusa.

Bucura-te de miscare si acorda importanta mentinerii sanatatii articulatiilor!

Boala artrozica nu are o cauza bine determinata, astfel, sunt luati in considerare mai multi factori de risc:

 1. varsta

 2. predispozitiile genetice

 3. stresul mecanic (suprasolicitari articulare repetate, traumatisme, interventii chirurgicale, etc)

 4. boli metabolice (obezitatea, diabetul zaharat, guta), etc.

Durerea articulara este unul dintre cele mai timpurii simptome. Ea apare in special dupa efort fizic si poate sa se atenueze dupa repausul articulatiei. Totusi, odata cu progresia bolii, durerea poate sa apara si in repaus, fiind agravata de frig si vremea umeda  (meteosensibilitate).

Redoarea articulara (sau ”intepenire” a articulatiilor) apare intotdeauna dupa repaus prelungit (de exemplu, dimineata la trezirea din somn) si de obicei, dispare dupa 10-15 minute de mobilizare a articulatiei.20000

2m

20

#Miscare

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

 • White Facebook Icon
 • White Twitter Icon