Cum se tratau romanii acum 100 de ani?

Cum se tratau romanii acum 100 de ani?

Arta vindecarii la poporul roman are o vechime milenara. Aceasta poate fi considerata un dar stramosesc. Fondul sau inalienabil, comun tuturor regiunilor locuite de romani, permite identificarea unui tezaur originar, arhaic al acestui mestesug care, dupa anumite indicii istorice, arheologice, antropologice, geoclimatice, poate fi atribuit sacerdotilor geto-daci. Cum se tratau romanii acum 100 de ani?

Conditiile climaterice ale Daciei, corelate cu bogatia celor geografice (ses, deal si munte, ape curgatoare si tezaure minerale) au favorizat existenta in acest spatiu a unei incredibile diversitati de specii vegetale. Multe fiind endemice, adica locale. Inca de pe vremea dacilor, o serie de plante ce cresc pe teritoriul de astazi al Romaniei erau intrebuintate ca ierburi de leac.

Expresii din popor

Chiar expresiile neaos romanesti a lecui, leac, o leaca (intim inrudite cu grecescul oligo – putin) trimit la remedii in aparenta infime (cantitativ vorbind). Acestea insa pot vindeca sau mentine sanatatea celor care le cunosc adevarata intrebuintare. Renumele unora dintre aceste plante merge pana acolo incat si astazi ele apar in perceptia populara ca fiind inzestrate cu virtuti vindecatoare magice, extraordinare, legate de o adevarata mitologie vegetala. Multe dintre plante sunt considerate sfinte, precum Busuiocul (Ocimum basilicum). Unele faceau candva obiectul unui cult specific. Este cazul Matragunei. Acest nume este cu totul consonant. In mod uimitor, cu doua cuvinte din vocabularul mistic al Vedelor (matra si guna).

Acest cult urmareste intotdeauna rezultate din domeniul medicinei magice. De exemplu, cum este cazul descantecelor ce se savarsesc cu ajutorul anumitor ierburi.

Sezatorile

Şezătoarea este o întâlnire restrânsă inter-generaţională. Aceasta, în răgazurile oferite de munca la câmp. In special iarna,  devine spaţiul de exersare a unor funcţii şi roluri sociale. Iniţial, şezătorile erau „colective de muncă formate din membri unor gospodării învecinate. Acestia  isi prelungeau în noapte prelucrarea fibrelor textile”

Organizarea şezătorii ţinea seama de condiţiile gospodăriei. Evident, pentru că ea se prelungea în noapte era bine ca în casa de şezătoare să nu trăiască bătrâni, bolnavi sau copii prea mici. Locuinţa trebuia să fie suficient de încăpătoare şi plasată oportun faţă de vecini pentru ca petrecerea să nu deranjeze pe nimeni atunci când se prelungea după miezul nopţii.

Un motiv de a deveni gazdă putea fi şi grija pentru fiii sau fiicele necăsătorite. Era preferabil să îşi petreacă serile acasă, sub supraveghere. Astfel încât să nu poată păţi nimic rău. „Se ţineau şezători în casele unde erau fete şi feciori pe care părinţii preferau să-i ţină lângă ei, cu vecinii şi cei dragi, dacât să-i lase să hoinărească prin sat.” În cele mai multe locuri şezătorile se organizau pe principiul vecinătăţii „pe grupuri de gospodării locuite de neamuri şi prieteni.”20000

2m

20

#sanatate #terapii #traditie #tezaur #romanesti

0 views

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon