De unde ne procuram vitaminele?

De unde ne procuram vitaminele?

Vitaminele sunt substante cu structura complexa (compusi organici) care nu pot fi sintetizate dec atre organism, insa a caror prezenta in corpul uman este absolut obligatorie pentru indeplinirea unor functii esentiale ale acestuia. Dar de unde ne procuram vitaminele?

Fiecare vitamina are anumite roluri specifice in organism.

Vitamina A, se gaseste in produsele animale, de obicei in asociere cu lipidele (de exemplu in produsele lactate si in ficat), dar si in margarina. Precursorii vitaminei A (carotenoizii) se gasesc in plantele colorate (fructe si legume galbene si rosii). In timpul prepararii termice la temperaturi inalte (frigere) sau prin expunerea la lumina, se pierde o mare cantitate de vitamina A.

Complexul de vitamine B, include: vitaminele B1, B5, B6 s B12.

Vitamina B12 se gaseste exclusiv in surse alimentare de origine animala: ficat, rinichi, carne slaba, oua, lapte si branza. Vitamina B12 nu sufera modificari in timpul prepararii termice.

O buna varianta de vitamina B12 este B12 Vital, un supliment alimentar disponibil în principalele lanțuri de farmacii din țara. Producătorul suplimentului  este WÖRWAG Pharma, o companie germană cu renume foarte bun în piață.

Vitamina B1, este foarte raspandita in alimente , cantitatea cea mai semnificativa gasindu-se in carnea de porc. Cantitati mari se mai gasesc si in cerealele integrale, peste, cartofi si drojdia de bere. Caldura, radiatiile ionizante si oxidarea distrug vitamina B1, care este in schimb stabila in produsele inghetate.

In cazul vitaminei B3, principalele surse alimentare sunt reprezentate di carnea de peste.

Vitamina B5 este larg raspandita in organism. Cantitati mari  se gasesc in ficat, rinichi, cereale, legume si carne, iar cantitati mai mici in lapte, fructe si vegetale.

Vitamina B6 este larg raspandita in alimente, gasindu-se in cantitati mari in carne, visecere, cereale integrale si vegetale.

Ce cantitati de vitamine trebuie sa consumam?

In ultimii ani, tot mai multe cercetari stiintifice s-au preocupat cu stabilirea canitatilor de vitamine pe care trebuie sa le consume fiecare persoana in parte (copilulsi adolescentul, femeia gravida sau in perioada de lactatie, etc) pentru a-si mentine o stare optima de sanatate.

Se stie astfel, ca oricare dintre vitamine se poate caracteriza, mai mult sau mai putin frecvent prin aparitia deficientelor (daca aportul alimentar este insuficient sau absorbtia intestinala este defectuoasa).

Astfel, un lucru mai putin cunoscut este faptul ca si consumul excesiv de vitamine poate determina efecte toxice, mai ales in cazul vitaminelor care se depoziteaza in ficat si tesutul adipos. Vitaminele hidrosolubile nu se depoziteaza in organism, eventualul surplus fiind eliminat pe cale digestiva sau renala.20000

2m

20

0 afișare

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon