© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0751707742

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon

Despre beneficiile vitaminelor hidrosolubile

Despre beneficiile vitaminelor hidrosolubile

Vitaminele si mineralele alcatuiesc impreuna grupul micronutrientilor, reprezentand substante ce nu pot fi sintetizate de catre organism, deci , trebuie procurate din alimentatie. Ele nu au valoare calorica si sunt necesare in cantitati mici, spre deosebire de macronutrienti (proteine, glucide, lipide),pentru a indeplini functiile fundamentale in cadrul proceselor vitale. In continuare voi vorbi despre beneficiile vitaminelor hidrosolubile.

Vitamina B1-Tiamina

Este larg raspandita in alimente, cantitatea cea mai importanta gasindu-se in carnea de porc; cantitati mari se mai gasesc si in cerealelel integrale, drojdia de bere, cartofi si carnea de peste.


Carenta de vitamina B1 se manifesta sub forma a trei sindorame diferite:

  1. boala beri-beri

  2. beri-beri acuta

  3. encefalopatie

In tarile in curs de dezvoltare deficienta vitaminei B1 este datorata aportului alimentar scazut (prin consumul unor mari cantitati de orez decorticat).In acelasi timp, in tarile dezvoltate, este secundara alcoolismului sau lipsei de suplimentare cu tiamina la pacientii cu o nutritie precara sau cu un necesar crescut (activitate fizica crescuta sau la adolescenti).

Toxicitatea vitaminei B1 apare rar.

Vitamina B2-riboflavina

Este prezenta mai ales in produsele lactate, carne, visecere, oua, cerealele integrale.

Carenta de vitamina B2 nu este fatala, pe de o parte, deoarece vitamina B2 se gaseste in marea majoritate a alimentelor,iar  pe de alta parte fiindca riboflavina este eficient reutilizata.

Hipovitaminoza se manifesta prin diferite afectiuni, printre care si  dermatita seboreica.

Toxicitatea vitaminei B2  nu a fost descrisa in practica clinica.

Vitamina B3 (niacina)

Este un termen folosit generic pentru doi compusi organici, care intra in compozitia NAD si NADP.

Principalele surse de vitamian B3 sunt reprezentate de produsele de carne si peste. Cantitati mari se mai gasesc in legume si cerealele imbogatite , iar porumbul si orezul contin cantitati foarte mici.

Carenta de vitamina B3 se manifesta prin slabiciune musculara, anorexie si eruptii cutanate.

Vitamina B12 (ciancobalamina) este un compus cristalin complex ce contine un atom de cobalt. Dintre mai multi compusi cu actiune similara, cei mai activci sunt ciancobalamina si hidroxicobalamina.

Sursele alimentare de vitamina B12 sunt exclusiv de origine animala: ficat, rinichi, carne slaba, oua, lapte si branza.

Carenta de vitamina B12 apare rar in aportul alimentar scazut. In cazul carentei de B12, o bună variantă la care poți apela este B12 Vital, un supliment alimentar proaspăt lansat în România și disponibil în principalele lanțuri de farmacii din țară. Producatorul acestuia este WÖRWAG Pharma, o companie germană cu renume foarte bun în piață.


Toxicitatea vitaminei B12 nu a fost descrisa in practica clinica curenta.

Vitamina B5

Este larg  raspandita in organism. Cantitati mari se gasesc in ficat, rinichi, cereale, legume si carne, iar cantitati mai mici in lapte, fructe si vegetale. Carenta apare rar, iar toxicitatea este neglijabila.

Vitamina B6

Este larg raspandita in alimente, iar carenta este rara.20000

2m

20

#VITAMINAB12