DIETA în concepția tradițională CHINEZĂ-echilibrul YIN-YANG

Dieta în concepția tradițională chineză-echilibrul Yin-Yang

Bazat tot pe o teorie umorală, vastul sistem filosofic chinez a fost edificat pornind de la trei principii iniţiale. Dieta în concepția tradițională chineză-echilibrul Yin-Yang.

  1. tao (energia universală)

  2. yin şi yang.

  3. Acestora li s-au adăugat cele cinci elemente (ciclul celor 5 faze evolutive: WuShing). Acestea alcătuiesc corpul urnan şi întregul univers.  Lemnul, focul, pământul, metalul şi apa. Termenii antagonici yin şi yang se află intr-o combinaţie bi-polară. Dacă la început desemnau realităţi topografice — versantul însorit (yang), respectiv cel întunecat (yin) ai unui munte sau malul de miazăzi, respectiv cel de miazănoapte al unui râu — odată cu trecerea timpului, aceste noţiuni au fost adoptate pentru a denumi aspectele polare ale tuturor fenomenelor aflate în interdependenţă.

Prin urmare, yang este conotat ca tot ce e activ, expansiv, centrifug, dinamic şi pozitiv. În vreme ce yin este asociat cu substanţa, structura, centripetul, conservatorismul, negativul, pasivul.

Yang înseamnă însorit, cald, uscat, acut. Yin implică întuneric, frig, umed, cronic. Şi organismul uman se află sub influenţa yin-yang. Suprafaţa interioară a corpului aparţine yang-ului. Cea internă — yin-ului. Dintre organele inteme, cele cavitare aparţin yang-ului, iar cele parenchimatoase — yin-ului. Yin şi Yang sunt noţiuni relative, căci nu există yang absolut, după cum nu există nici yin absolut.

De exemplu, o persoană poate răci, cu febră ridicată şi cefalee. În acest caz, ea se află în stare preponderentă yang. În schimb, dacă un individ răceşte fâră simptome sau semne majore, cu excepţia unei uşoare scăderi a poftei de mâncare, el se află cu certitudine în stare dominantă yin.

Important este ca balanţa yin-yang să nu fie dezechilibrată. Căci, în caz contrar, apare boala sau chiar moartea. Alimentaţia joacă un rol important în cumpănirea acestei balanţ. Medicina tradiţională chineză recomandând „hrana limpede” . aşa-numita dietă „qingdan”.

Aceasta are nu numai un rol nutritiv, ci şi unul terapeutic. De altfel, în concepţia tradiţională chineză se afirmă că „primele cu adevărat medicamente sunt alimentele”. Se consideră că o hrană echilibrată se bazează cu preponderenţă pe fructe, legume şi seminţe, în proporţie de 90%.

Acestora li se adaugă protide de origine animală, în special lapte şi derivatele sale. Ouă şi cât mai puţină carne. Există produse de Soia, de exemplu, care au un conţinut mai ridicat în protide decât carnea. Și conţin majoritatea aminoacizilor esenţiali. In privinţa aportului de glucide, acesta poate fi asigurat de fructoza zaharurilor din fructe, din zahărul cât mai puţin rafinat, din miere şi din extractul de malţ. Se preferă grăsimile de origine vegetală, care conţin mai puţini acizi graşi saturaţi.

Totodată, conform dietei tradiţionale chineze, de la nici o masă nu trebuie să lipsească salatele, legumele şi fructele proaspete nesupuse acţiunii căldurii. Polarizarea de tip yin-yang se aplică şi în cazul alimentelor. În funcţie de elementul predominant, acestea pot fi de cinci tipuri. Neutre, reci, calde, răcoroase, temperate. În cazul alimentelor reci, ele sunt de tipul yin. La cealaltă extremă se află cele de tip yang, adică alimentele calde.

Alimentele răcoroase sunt de tip predominant yin, iar cele temperate de tip predominant yang. Între tipul de alimente şi anotimpurile din zonele temperate există o strânsă corelaţie, susţine tradiţia chineză.

Astfel, primăvara, yang-ul începe să crească, ajungând la valoarea maximă vara. Apoi, spre toamnă, începe să crească yin-ul, atingând apogeul iarna. Prin urmare, din cele menţionate mai înainte se poate desprinde că regimul alimentar cel mai adecvat pentru fiecare bolnav se poate stabili atât prin cunoaşterea bolii de care suferă, cât şi a naturii alimentelor recomandate în dieta sa.20000

2m

20

#medicinaalternativa

0 afișare

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon