Dietoterapia ASIATICĂ

Dietoterapia asiatică

Pe lângă corelaţiile stabilite între anotimpuri şi alimentaţie, dietoterapia asiatică mai ţine seama şi de mediul geografic (habitatul) specific. De vârstâ, de sex, de tipul de activitate a individului, precum şi de modul de viaţă al acestuia.

În ceea ce priveşte vârsta, medicina tradiţională chineză recomandă ca alimentele copiilor să fie cât mai simple, cu valoare nutritivă ridicată, cât mai naturala, evitând dulciurile rafinate (bomboane, prăjituri, dulciuri, ciocolată, îngheţată etc). Similare sunt şi sfaturile dietetice pentru cei în vârstă. Măncarea bătrânilor trebuie să fie cât mai simplă, uşor digerabilă. Având la bază cât mai multe fructe, legume şi seminţe şi cât mai puţine grăsimi şi protide animale (came). Este indicat consumul de lapte, produse lactate şi ouă. Dar şi acestea în cantităţi moderate.

Se vor evita condimentele, cafeaua, ciocolata, prăjiturile bogate în grăsimi; totodată, untul şi grăsimile vor fi utilizate tot în cantităţi moderate.

Dietoterapia asiatică pune un accent deosebit pe alimentele care întreţin yin-ul din corp şi stimulează funcţia renală.

Numeroasele studii efectuate azi în domeniul medicinei tradiţionale chineze subliniază faptul că o dietă echilibrată nu numai că previne sau chiar vindecă numeroase boli specifice vărstei a treia. Dar prelungeşte viaţa. În dieta vârstnicilor se vor include

  1. grăunţe germinate (Grâu, Porumb, Orz, Ovăz)

  2. seminţe de legume (Fasole, Mazăre, Linte, Soia)

  3. legume şi zarzavaturi „roşii” şi „galbene” (Sfeclă, cartofi, dovlecei, morcovi).

Legumele nu trebuie să lipsească de la nici o masă. Potrivit aceloraşi studii, carnea (inclusiv peştele) trebuie consumate în cantităţi reduse (cam 100 g de 3-4 ori pe săptămână).

Se vor evita alimenteie fierte sau prăjite în grăsimi ori completale cu sosuri, precum şi murăturite sau alte alimente fermentate. Aromele artificiale create prin fermentaţie forţată conţin toxine nocive organismului, generatoare de boli.

Este recomandat în special Orezul, deoarece hrâneşte yin-ul din corp. Dar este necesar să fie consumat în combinaţie cu legume. Ca o regulă generală, persoanele în vârstă trebuie să mănânce de mai multe ori pe zi câte puţin, ori de câte ori le este foame. Referitor la modul de preparare a alimentelor, dieta tradiţională chineză recomandă fierberea sau prelucrarea prinfoc a alimentelor.

Deoarece în China există obiceiul fertilizării pământului cu excremente umane, factori de transmitere a multor boli microbiene sau parazitare. Actualizând datele, în prezent este permisă folosirea crudităţilor. Ca urmare a progresului în elucidarea cauzelor declanşatoare de boli şi a renunţârii la f’ertilizarea cu excremente umane.

Singura condiţie ce se impune este numai spălarea sub jet de apă a legumelor şi fructelor.20000

2m

20

#medicinachineza

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon