Jidvei- vinul ecologic ca parte integranta a civilizatiei

Jidvei- vinul ecologic ca parte integranta a civilizatiei

Vinul este, in esenta, nimic mai mult decat suc de struguri fermentat. Un produs perfect natural, a fost o parte integranta a civilizatiei din timpurile biblice. In timpul secolului XX, cererea pentru productie a crescut si uniformizarea mai mare a condus multi producatori spre o forma de viticultura industrializata, prin utilizarea substantelor chimice, atat in vie cat si in podgorie. Jidvei- vinul ecologic ca parte integranta a civilizatiei.

Cu toate acestea, inca de la inceputul anilor 1970, a existat o miscare de indepartare a acestui punct de vedere comercial de a face vin. A face vinul prin mai multe metode naturale. In primul exemplu, acest lucru a implicat doar o mana de producatori. Mai ales in Franta si acestia au fost priviti cu mult scepticism de industria de baza. Mai recent,miscarea a devenit foarte raspandita, cu un numar foarte mare de producatori ce adoptau diferite grade de productie ecologica. Identificarea sau chiar definirea vinului ecologic nu este o chestiune simpla.

Pentru a fi comercializate ca produse biologice, vinurile trebuie sa indeplineasca anumite criterii, atat in cresterea strugurilor, cat si in procesul de vinificare.

Viticultura ecologica e, in esenta, un sistem de crestere a strugurilor, fara a recurge la produse chimice sau sintetice. Au fost multe dezbateri in industria vinului asupra a ceea ce ar trebui sa fie permis sau nu intr-o vie ecologica. Desi exista o definitie prohibitiva, care enumera lucrurile interzise in viticultura ecologica, este mai util sa se defineasca prin practica obiectivele si practicile sale.

Un prim motiv pentru adoptarea unor practici ecologice este cresterea activitatii microbiene a solului si evitarea adaugarii oricaror substante straine nenaturale. Acest lucru se face prin utilizarea composturilor si a balegarului, in locul cocktail-urilor chimicosintetice.

In fapt, vita-de-vie produce cele mai vinuri bune. In cazul in care viile sunt plantate pe soluri bogate sau in cazul in care sunt prea fecundate , tind sa produca prea multe frunze si fructe de calitate mult mai scazuta. Ingrasamintele organice ofera o eliberare treptata de substante nutritive pentru sol si mentin un echilibru, pe care ingrasamintele chimice nu-l pot produce.

Argumentul in favoarea abordarii ecologice este ca agricultura ecologica este mai bine adaptata la nevoile de calitate ale strugurilor in crestere. Exista multi producatori de vinuri care cred ca practicile ecologice, de asemenea, promoveaza individualitatea sau locul de productie al fiecarui loc.

In conformitate cu practicile moderne, podgoriile viticole sunt tratate cu ingrasaminte chimice. Acestea sunt in esenta aceleasi si tind sa incurajeze crearea de conditii uniforme si vinuri uniforme. Utilizarea de ingrasaminte naturale si compost va avea tendinta de a provoca o mai mare diversitate. Acest lucru subliniaza individualitatea fiecarei podgorii. A doua consideratie este efectul fizic asupra terenului.

Practicile ecologice ofera o structura de sol mai stabila si eroziunea solului apare mai rar.

O alta preocupare legata de mediu, de care producatorii organici sunt constienti este faptul ca practicile lor au un efect mai mare. Spray-urile chimice sunt utilizate pe culturi, isi fac, in cele din urma, drum in caile naturale si polueaza raurile si fluxurile.

Utilizarea gratuita a produselor chimice sunt folosite ca o plasa de siguranta. In cazul in care apar orice fel de probleme, se pot adauga problemei in sine. Substantele chimice sunt dizolvate treptat in soluri. Producatorii organici folosesc spray-uri naturale si chiar si acestea sunt folosite doar cand este necesar.

Acest lucru reduce riscul de levigare a chimicalelor daunatoare in apa de baut si in rauri. Podgoriile sunt neaparat monoculturi, cu o cultura de struguri si nu o rotatie a culturilor. Producatorii organici incearca sa depaseasca acest lucru prin plantarea de iarba sau alte plante intre randurile de vita-de-vie.

Acest lucru ajuta la protejarea impotriva eroziunii solului. Si, in acelasi timp, se stabilesc nutrientii in sol si ofera tufe pentru insectele daunatoare care navalesc asupra podgoriei.

Intr-adevar unii proprietari de vita-de-vie organica chiar merg pe ideea culturilor in crestere de numerar. Cum ar fi capsunile cu vita-de-vie in primii ani, cand vita-de- vie este neproductiva.

Cele mai mari probleme pentru viticultori sunt bolile fungice care apar pe tot parcursul anului.

Cu toate acestea, pentru ca fiecare cerere de sulfat de cupru prelungeste perioada de maturare de pana la trei zile, nu este usor de utilizat.


Agricultorii conventionali il pot pulveriza in mod obisnuit. Dar fermierii organici tind sa-l foloseasca ca un tratament doar daca este necesar. Riscul acestor infectii se diminueaza in climate mai calde si nu este surprinzator faptul ca suportul pentru renasterea organica, in anii 1970 si 80 a fost in sudul Frantei.

Pentru cei care sunt bautori de vin organic cu o reputatie mai modesta, este important ca sticla sa aiba semnul de incredere ca “Vin biologique”. Acesta trebuie sa ateste ca este cu adevarat ecologic. Acest lucru a fost realizat prin convingerea cultivatorilor sa se alature uneia din multitudinea de organizatii de monitorizare. In iulie 1991, Uniunea Europeana a introdus o legislatie pentru a defini parametrii de productie ecologica si aceste reguli sunt supravegheate de organizatiile existente din fiecare tara membra. Astfel, orice vin care poarta logo-ul unei organizatii, cum ar fi Asociatia Solurilor este garantat ca produs organic.


Cu toate acestea, tot mai des, apar o serie de vinuri pe piata care nu-si anunta legitimarea organica.  Intr-o maniera mult mai comerciala, unii dintre producatorii de vin mai mari au decis sa se alature miscarii ecologice.

Gigantul Jidvei  produce un vin rosu si alb organic,  fiind unul dintre producatorii mai mari din Romania. Acesta si-a deschis propriul magazin online. De aici, poti achizitiona fiecare dintre cele opt vinuri din gamele Mysterium și Owner’s Choice. Unii dintre acesti producatori au imbratisat chiar si forma cea mai extrema de productie ecologica – Biodinamica. Metodele biodinamice se bazeaza pe invataturile lui Rudolf Steiner si implica sisteme organice combinate cu o dimensiune cosmica.20000

2m

20

#VINURILEORGANICE

0 afișare

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon