Jucarii si activitati pentru copii cu nevoi speciale si nu numai

Jucarii si activitati pentru copii cu nevoi speciale si nu numai

Jocul este o parte integranta a copilariei, un mediu unic ce faciliteaza dezvoltarea si abilitatile sociale, abilitatile de luare a deciziilor si dezvoltarea cognitiva a copiilor. Jucarii si activitati pentru copii cu nevoi speciale si nu numai.

Jocul este de asemenea un mediu pentru explorarea si descoperirea relatiilor interpersonale, experimentarea cu roluri de adult si intelegerea sentimentelor proprii.

Potentialul de joc

Potentialul de joc al copiilor trebuie luat in considerare si incurajat de adultii responsabili de sanatatea si dezvoltarea lor.

Deseori, copiilor cu nevoi speciale nu li se ofera ocaziile potrivite sa se joace pentru ca se considera mai important ca ei sa invete activitatile functionale . De fap, ei pot rata experiente de joaca, mai ales cele care formeaza fundamenetele dezvoltarii comunicarii si stabilirii de relatii.

Uneori este necesar ca parintii si educatorii sa fie ajutati sa aleaga jucariile si activitatile potrivite, care vor interesa si motiva copilul, mai ales daca acestea nu sunt deja bine stabilite. Deseori casele si mediile educationale sunt supraincarcate cu jucarii care parintii si educatorii spera sa fie stimulatoare , cand, de fapt copilul prefera obiecte ce nu sunt considerate jucarii in sensul conventional.

Pe de alta parte, limitarea accesului la jucarii si activitati poate duce la instituirea unei game foarte restranse de interese.

Copiii au nevoie de o gama de obiecte de joaca, in primul rand pentru a le da ceva de facut si este indicat sa ne ferim sa folosim termenii de ”educativ” sau ”needucativ” in ceea ce priveste descrierea jocurilor. Orice obiect poate sa aduca idei si sa duca la constientizari conceptuale. Desi societatile accepta aceste schimbari si considera numite jucarii si jocuri potrivite sau nepotrivite , este important sa vedem cum sunt ele utilizate si ce relevanta au pentru participarea sociala a copilului.

Cubul Rubik poate fi considerat o modalitate de invatare si relaxare sau poate fi o modalitate distractiva atunci cand copiii sunt in pauze de la activitatile formale.

Un model de joc interactiv

Un model al unor jocuri de societate bazat pe dezvoltare identifica in procesul de angajare mutuala o influenta pozitiva asupra proceselor cognitive, comunicarii  si motivatiei. Oxygame poate pune bazele formarii comportamentului socio-comunicativ, prin abordarea sa interactiva.

Rolul jocului interactiv Qwirkle are un rol terapeutic de mediator in crearea relatiilor interpersonale.

Telul principal al jocului interactiv este sa creeze o experienta agreabila pentru toti care sa duca la interactiuni spontane sporite ale copilului si felxibilitate in gandirea su comportamentul acestuia.

Scris pentru Spring SuperBlog 201920000

2m

20

#Superblog

0 afișare

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon