Membrana celulara-FAZELE POTENTIALULUI DE ACTIUNE

Membrana celulara-FAZELE POTENTIALULUI DE ACTIUNE

In stare de repaus membrana celulara este polarizata electric: pozitiv pe fata externa si negativa pe fata interna. Membrana celulara-FAZELE POTENTIALULUI DE ACTIUNE

  1. Sarcinile pozitive din exterior sunt date de ionul de sodiu Na+.

  2. Sarcinile negative din interior sunt date de anionii proteici.

  3. Impreuna cu Na+ mai exista si ionul de Cl, iar K+ se plimba liber.

  4. Daca se utilizeaza un voltmetru, iar unul din electrozi sta in interiorul celulei, iar celalat in exterior se inregistreaza o diferenta de potential intre cele doua fete ale membranei care poarta numele de potential membranar de repaus(PMR).

  5. La neuron PMR are o valoare de -90mV.

Daca asupra membranei celulare actioneaza un stimul prag se vor deschide canale de sodiu si ionul de sodiu va patrunde in interiorul celulei si va aparea potentialul membranar de actiune.

In valoarea absoluta Potentialul Membranar de Actiune are o valoare de 110mV.

-60mV reprezinta pragul critic( valoarea potentialului membranar de la care un raspuns local se transforma intr-un potential de actiune= PA).

FAZELE POTENTIALULUI DE ACTIUNE

Faza de depolarizare

Este din momentul declanzarii PA si pana in varf la +20mV. In aceasta faza se deschid canalele de sodiu voltaj dependente rapide si intra Na+ in celula.

Faza de repolarizare

Incepe din varful PA si pana in momentul atingerii potentialului de repaus. In aceasta faza se deschid canalele de potasiu si K+ e eliminat in afara celulei.

Faza de hiperpolarizare

In aceasta faza e eliminat in exterior mai mult K+ si potentialul de membrana coboara sub valoarea potentialului de repaus. Spre sfarsitul acestei faze se intensifica activitatea pompei Na-K si sunt eliminati in exteriorul celulei 3 ioni de Na+ si sunt introdusi in celula 2 ioni de K+.

PERIOADE REFRACTARE

ABSOLUTA- Din momentul depolarizarii pana in varful PA. Aceasta perioada se caracterizeaza prin faptul ca orice stimul indiferent de intensitate care cade in aceasta perioada ramane fara raspuns. RELATIVA- din varf pana la -90mV. In aceasta perioada neuronul e capabil sa declanseze un nou PA daca stimulul este prag sau peste prag. HIPERPOLARIZARE- In aceasta perioada neuronul este hipoexcitabil.

NEURONUL

Este o celula nervoasa. Este formata din: -prelungiri multiple (dendrite) -un corp celular (soma) -o prelungire unica (axon)-prezinta butoni terminali care contin mediatori chimici cu rol in transmiterea influxului nervos.

Dendritele conduc informatia centripet(periferie->corp) Axonul conduce informatia centrifuge(corp->periferie) D.p.d.v structural exista 2 tipuri de axoni: Fara teaca de mielina- amielinici; Cu teaca de mielina- mielinici; Teaca de mielina are rol de isolator electric(nu conduce PA).

CONDUCEREA POTENTIALULUI DE ACTIUNE

Intr-un axon fara teaca de mielina conducerea PA se realizeaza din aproape in aproape prin curenti locali HERMAN.

In axonii cu teaca de mielina conducerea PA se realizeaza saltatoriu. La nivelul nodurilor Ranvier exista aglomerari de canale de Na+

In axonul cu teaca de mielina viteza de conducere a PA e mai mare decat la cel fara mielina. Intr-un axon cu teaca de mielina viteza PA depinde de grosimea tecii de mielina(daca teaca e mai groasa si viteza e mai mare) si de lungimea internodului (cu cat distanta internodala este mai mare cu atat viteza de conducere a PA este mai mare). SINAPSA= ansamblul morfofunctional alcatuit din: Membrana presinaptica (totdeauna e reprezentata de membrane butonului terminal al unui axon)

Fanta sinaptica

– membrana postsinaptica care poate sa fie: neuron- dendrita (axodendritica) -axon (axoaxonica) – corp cellular (axo-somatica) muschi striat- sinapsa neuro-efectorie(placa motorie/neuromusculara) glanda- neurosecretorie.

Clasificarea sinapselor:

Electrica- in care 2 celule au membrana celulara lipita intre ele. Ionii din citoplasma unei celule trec direct in citoplasma celulei vecine. Chimica- utilizeaza mediator chimic (ex. Placa neuromusculara) Placa neuromusculara este formata din: membrana butonului terminal al unui axon. In buton se afla vezicule care contin acetilcolina.

Fanta sinaptica

Membrana muschiului striat: -canale de sodium voltaj dependente -canale de sodiu receptor dependente -canale de calciu voltaj dependente

Canalul receptor dependent se deschide atunci cand pe receptor se ataseaza mediatorul chimic. PA depolarizeaza membrana butonului terminal alaxonului, apoi in butonul terminal intra ionul de Ca prin canalele de calciu. Ionul de Ca din butonul terminal duce la migrarea veziculei cu mediator chimic catre membrana presinaptica si unirea cu ea. Se sparge membrana butonului terminal la locul de jonctiune si acetilcolina se elibereazsa in fanta sinaptica printr-un process numit Exocitoza.

Acetilcolina evacuata in fanta sinaptica se cupleaza pe receptorul ei de pe canalul de Na receptor dependent, il deschide si determina patrunderea Na+ in celula. Cand Na+ patrunde in celula va determina deschiderea canalelor de Na voltaj dependente si are loc o patrundere de Na+ mai mare. Dupa ce s-a depolarizat membrana muschiului striat se deschid canale de Ca si are loc o patrundere de Ca in celule. Calciul patruns in interiorul celulei este necesar contractiei musculare. Calciul provine din mediul extracellular dar si intracellular din rezerve (din reticul sarcoplasmatic)

TUBUL T= o invaginare a membranei muschiului striat. De o parte si de alta a tubului T se gasesc 2 cisterne ale reticulului sarcoplasmatic. Un tub T+2 cisterne=TRIADA. In stare de repaus concentratia de Calciu in mediul intracellular = M (molar) In contractie concentratia calciului in mediul intracellular =M

MUSCHIUL STRIAT SCHELETIC

SARCOMERUL= Unitatea morfofunctionala a muschiului striat scheletic. UNITATE MOTORIE= Totalitatea fibrelor musculare inervate de acelasi motoneuron Alfa. Muschiul striat scheletic contine: Proteine contractile – actina -miozina Proteine reglatoare – troponina -tropomiozina20000

2m

20

#Membranacelulara

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon