REGIMUL alimentar in DISPEPSIILE gastrice

Regimul alimentar in dispepsiile gastrice

Dispesiile gastrice nu sunt încă bine individualizate.  Ele au fost împărţite, la început, în forme primitive, datorită unei alimentaţii nepotrivite şi forme secundare datorită altor boli (diabet, insuficienţărenală, ateroscleroză). Ele se împart, de asemenea, în organice (suferinţa gastrică este reflexul unei afecţiuni organice din altă parte a organismului)şi funcţionale. Acestea din urmă sunt cele mai frecvente. Regimul alimentar in dispepsiile gastrice.

Dispepsii organice întâlnim ca o consecinţă a apendicitei cronice, aunei calciloze renale, în intoxicaţiile cu plumb, hernii etc. şi secaracterizează prin dureri, pirozis, eructaţii, scăderea apetitului. 

Toate acestea duc la tulburări de nutriţie, cu pierdere în greutate. Tot acest fel dedispepsii întâlnim în unele boli sistemice ca: hipertensiunea arterială,ateroscleroza, diabetul, insuficienţa renală, tumori cerebrale etc.Dispepsia funcţională, de cauză nervoasă sau hipo-nevrotică, este multmai frecventă, este cornică, se însoţeşte de constipaţie, insomnii, scădereaapetitului.

Bolnavii aceştia suferă, în general, de neurastenie, isterie, au uncolon iritabil. Ei sunt bolnavi ce trebuie înţeleşi, reeducaţi şi trataţi.

Măsuri dietoterapice

Dietoterapia dispepsiilor este dificilă şi necesită încrederea bolnavului,dar şi tratamentul bolilor de bază, în formlele organice.Ca regulă generală, se va avea în vedere suprimarea fumatului,alcoolului, condimentelor. Bolnavul va mânca la ore regulate, nu se vagrăbi la masă, va rămâne în repaus după masă circa o oră, cu o compresăcălduţă pe abdomen.
Dintre alimentele permise, menţionăm:


  1. carnea de vacă,

  2.  de viţel,

  3. de pasăre bine fiartă sau bine friptă, supele de carne (acestea din urmă fiindexcitosecretorii vor fi indicate numai în formele hipoacide sauhipostenice); 

  4. ouăle fierte moi, peştele slab (ştiucă, şalău, biban etc);

  5. laptele preparat cu fidea, cu tăiţei, cu griş, brânză de vaci, brânză telemea desărată, pâinea albă veche de o zi (sau chiar prăjită în forme dehiposecreţie);

  6. legumele se dau gătite „a la grecque” sau sub formă de pireuri; 

  7. fructele coapte la cuptor (mere, pere) sau sub formă de pireuri şi compot neîndulcit;

  8. untul şi uleiul (în cantitate obişnuită, nu însă sub formăde alimente prăjite în unt sau ulei), ceaiul după fiecare masă.

Se vor evita alimentele preparate nedietetic (rântaş, sosuri, ceapă prăjită, cartofi prăjiţi, maioneză etc.), legumele tari (ceapa, usturoiul,castraveţii), legumele boabe (mazărea, lintea, fasolea), carnea grasă de porc sau de vânat, mezelurile untura, conservele nedietetice, brânzeturile nefermentate, ouăle tari, zarzavaturile şi fructele crude, dulciurile concentrate.


20000

2m

20

#dispepsii #nutritie #regim

0 afișare

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon