SOMNUL în prezenţa LUMINII ARTIFICIALE creşte riscul de OBEZITATE

SOMNUL în prezenţa LUMINII ARTIFICIALE creşte riscul de OBEZITATE

Asociere dintre somn și lumina artificială pe timp de noapte duce la creșterea în greutate. În special în cazul femeilor, decât în cazul bărbaţilor. Rezultatele sugerează că dacă eliminăm orice sursă de lumină, la culcare, acest lucru ar putea reduce șansele de a deveni obezi, spun cercetătorii. SOMNUL în prezenţa LUMINII ARTIFICIALE creşte riscul de OBEZITATE

Echipa de cercetare a folosit un chestionar cu intrebări. Acesta a fost prezentat la un număr de 43.722 de femei, un studiu de cohorta care examinează factorii de risc pentru cancerul de sân şi alte afecţiuni.

Participantele, cu vârste cuprinse între 35 şi 74 de ani, nu au avut antecedente de cancer sau afecţiuni cardiovasculare. Și nu au lucrat în ture de noapte la începutul studiului. Chestionarul cuprinde mai multe întrebări. Printre acestea se numară şi o întrebare în legătură cu femeile care dormeau fără lumină, cu o lumină mică sau cu lumina şi televizor în cameră.

Au fost folosiţi următorii parametri:

  1. greutatea,

  2. înălțimea,

  3. circumferința taliei și a șoldului, precum şi indicele de masă corporală.

Aceşti parameri au fost măsuraţi la momentul inițial şi ulterior, după cinci ani. Folosind aceste informaţii, oamenii de ştiinţă au fost capabili să studieze obezitatea şi creşterea în greutate la femeile expuse la lumina artificială pe timp de noapte.  Comparativ cu femei care au dormit în camere întunecate.

Rezultatele au variat direct proporţional cu nivelul de lumină artificială la care au fost expuşi subiecţii pe timp de noapte. De exemplu, atunci când se utiliză o lumină de intensitate scăzută, acest lucru nu a fost asociat cu creşterea în greutate. În acelaşi timp, femeile care dormeau cu lumina aprinsă sau cu televizorul deschis au înregistrat cu 17% mai multe şanse de a acumula 5 kilograme în plus.

SOMNUL în prezenţa LUMINII ARTIFICIALE creşte riscul de OBEZITATE

Somnul insuficient a fost asociat cu obezitatea și cu creşterea în greutate. Cu toate acestea ”nu au fost explicate asocierile dintre expunerea la lumina artificială în timpul somnului şi greutate” spun specialiştii. “Oamenii sunt adaptați genetic la un mediu natural care constă în lumina soarelui în timpul zilei și întuneric noaptea”.

 Expunerea la lumina artificială pe timp de noapte poate modifica hormonii. Precum şi alte procese biologice în moduri care cresc riscul unor condiţii de sănătate, cum ar fi obezitatea. Autorii recunosc că sunt şi alți factori care ar putea explica asociațiile dintre lumină artificială noaptea și creșterea în greutate.

Acești factori au inclus vârsta, posibilitatea existenţei unui soț mai în vârstă sau copii. Rasă, statut socio-economic, consumul de calorii și activitatea fizică. De asemenea, studiul nu a inclus bărbați.

 Acest studiu scoate în evidenţă importanţa luminii artificiale pe timp de noapte şi oferă femeilor care dorm cu lumini sau cu televizorul, informaţii pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea.
20000

2m

20

0 afișare

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon