SOMNUL INSUFICIENT poate conduce la TULBURARI ale metabolismului

Somnul insuficient poate conduce la tulburari ale metabolismului

Unul dintre primele studii care sugerează că somnul insuficient poate conduce la tulburari ale metabolismului a fost facut cu 2 decenii în urmă. Și totuși, în ciuda dovezilor că somnul inadecvat este un factor de risc pentru obezitate și diabet, aproximativ o treime din adulții americani dorm mai puțin de 7 ore pe noapte.

Mulți oameni cred că pot  inlocui carențele de somn din timpul săptămânii, prin recuperarea somnului din week-end. Dar, din păcate, nu este atât de ușor să atenuezi disfuncția metabolică asociată cu somnul insuficient recurent, sugerează un studiu recent din Actual Biology.

***

Cercetatorii au adus 36 de adulti cu greutate normala, in varsta de 18 pana la 39 de ani, in laboratorul lor de somn si le-au repartizat aleatoriu la 1 din 3 grupe:

  1. Somn suficient (grup de control), care constă în până la 9 ore de somn pe noapte, timp de 9 nopți.

2. Restul somnului fără somn de recuperare în week-end, constând în până la 5 ore de somn pe noapte, timp de 9 nopți.

3. Reducerea somnului cu somn de recuperare în week-end, constând în până la 5 ore de somn pe săptămână, somn nelimitat în week-end, urmat de alte 2 nopți de săptămâni ale restricției de somn.

Înainte de randomizare, somnul de bază a fost evaluat în laborator timp de 3 nopți. Participanții au dormit în medie aproximativ 8 ore în fiecare noapte. În următoarele 9 zile, începând cu ziua de luni, participanții au dormit ore restricționate sau suficiente. În funcție de atribuțiile lor de grup. Iar oamenii de știință și-au evaluat obiceiurile alimentare, creșterea în greutate și modificările sensibilității la insulină.

Cei alocați pentru restricționarea somnului cu recuperare de somn în week-end au dormit în total doar 3 ore suplimentare vineri și sâmbătă noaptea, chiar dacă au pierdut mai mult de 12 ore de somn în ultimele 5 nopți.

În plus, dormitul în weekend a întrerupt ceasul lor circadian, făcându-i dificil să adoarmă duminica seara, chiar dacă trebuiau să se trezească devreme luni dimineața.

Restricția la somn a fost asociată cu o dietă rapidă și cu schimbări metabolice. Somnul insuficient poate conduce la tulburari ale metabolismului.

Sensibilitatea la insulină a scăzut în numai 3 zile de la restricționarea somnului.

Scăderea sensibilității la insulină a fost mai pronunțată în rândul participanților la somnul de recuperare în week-end. Pana la sfarsitul studiului, sensibilitatea la insulina a scazut cu aproximativ 13% in randul celor care nu au permis somnul de recuperare. Dar a scazut pana la 27% dintre cei care și-au recuperat somnul in week-end.

Participanții nu au permis somnul de recuperare de la sfârșit de săptămână. Aceștia consumând un exces de aproximativ 500 de calorii în fiecare noapte după cină, comparativ cu consumul caloric inițial.

Participantii au acceptat somnul de recuperare de la sfarsitul saptamanii. Consumand astfel pana la 641 calorii mai mult dupa cina in timpul noptii in raport cu valoarea initiala. Dar consumul de calorii dupa cina in weekend nu a fost semnificativ diferit de cel initial.

În medie, participanții la grupurile cu restricții de somn au câștigat câte 3 kilograme până la sfârșitul studiului.

“Când nu dormim suficient, noi, de asemenea, vom risipi mai multă energie.  Acesta este un semnal pentru noi să mâncăm mai mult.”

Un studiu anterior a fost realizat de Kenneth Wright Jr, PhD, director al Laboratorului de cronobiologie de la Universitatea din Colorado. Acesta a constatat că somnul insuficient a crescut risipa zilnică de energie cu aproximativ 5%. Dar consumul de energie, mai ales noaptea după cină, a fost mai mult decât compensat.

“Somnul este fundamental, iar când nu ajungem sa dormim suficient, ne va fi afectata fizioloia ț metabolismul”, a spus Wright.20000

2m

20

#metabolism #somn

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon