SUCURILE DE FRUCTE sunt la fel de NESĂNĂTOASE precum băuturile îndulcite cu ZAHĂR

Sucurile de fructe sunt la fel de nesănătoase precum băuturile îndulcite cu zahăr

În ultimii ani, efectele asupra sănătății în ceea ce priveste consumul băuturilor îndulcite cu zahăr au constituit o chestiune de interes științific și de interes public.  În categoria băuturilor îndulcite cu zahăr sunt incluse orice băuturi care au zahăr adăugat, sau alt îndulcitor. Printre acestea se numără băuturile răcoritoare carbogazoase și necarbocazoase, concentratele din suc de fructe sau amestecuri de băuturi sub formă de pudră și băuturi energizante. Sucurile de fructe sunt la fel de nesănătoase precum băuturile îndulcite cu zahăr.

Băuturile îndulcite cu zahăr conțin în mod obișnuit între 140 și 150 kcal și 35 până la 37,5 g de zahăr pe porție de 12 grame. Ceea ce reprezintă cea mai mare sursă de zaharuri adăugate în dieta americană. S-au depus eforturi substanțiale pentru a descuraja consumul de bauturi indulcite cu zahar. Inclusiv politici de impozitare și restricții privind comercializarea acestora la copii.

Sucurile de fructe sunt încă percepute pe scară largă ca o opțiune mai sănătoasă decât sucurile indulcite. Cu toate acestea, ele conțin adesea mai mult zahăr și mai multe calorii decât cele indulcite. Zahărul în sucurile din fructe 100% este în mod natural în loc să fie adăugat. Totuși, o dată metabolizat, răspunsul biologic este în esență același.

Este larg acceptat faptul că sucurile îndulcite au rol în creșterea în greutate și sănătatea cardiometabolică adversă. Dar dovezile privind sucurile de fructe sunt mai puțin abundente.

Cu fiecare supliment de 12 grame de băuturi zaharoase sau sucuri de fructe, factorii de mortalitate, ajustați la risc, au fost 1,11 (CI 95%, 1,03-1,19). Și 1,24 (CI 95%, 1,09-1,42).

Collin și alții au concluzionat că astfel, consumul de suc de fructe a contribuit la asocierea unui risc crescut de mortalitate. Aceasta este cauzată de consumul de băuturi zaharoase la populația din studiu. Acesta a sugerat că sunt necesare studii bine întreținute și pe termen lung pentru evaluarea consumului de sucuri de fructe ca factor de risc. În plus, o altă limitare a acestui studiu a fost faptul că analizele au utilizat aportul auto-raportat doar la momentul inițial. Care nu reflecta aporturile alimentare pe termen lung.

Acesta este unul dintre primele studii care examinează asocierile dintre sucurile indulcite și sucuri de fructe 100% cu rezultate de mortalitate într-o cohorta multietnică. Deși dovezile din primul studiu sunt doar sugestive, studiul al doilea atrage atenția asupra efectelor adverse potențiale ale consumului de suc indulcit față de consumul de suc de fructe asupra sănătății.

Există dovezi convingătoare că aporturile mai mari de suc indulcit cu zahar sunt asociate cu o gamă largă de consecințe asupra sănătății. Incluzând cariile dentare, creșterea în greutate, diabetul de tip 2, boala hepatică grasă și bolile cardiovasculare.

Există unele dovezi precum ca un consum moderat de sucuri de fructe este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. În special accident vascular cerebral și declin cognitiv.

Într-un studiu realizat în 2019, consumul zilnic de suc de portocale a fost asociat cu cotele substanțial mai scăzute ale funcției cognitive slabe la bărbații de vârstă mijlocie. Dar si la bărbații mai învârstă. Mecanismele potențiale pot fi legate de conținutul ridicat de antioxidanți și substanțe bioactive (inclusiv vitamine, minerale și polifenoli). Acestea fiin prezente în aproximativ 100% din sucurile de fructe.

Acești nutrienți reduc stresul oxidativ și îmbunătățesc markerii inflamatorii, funcția endotelială și performanța cognitivă.

Totuși, întrebarea este dacă polifenolii și alte substanțe fitochimice din sucurile de fructe pot contracara efectele zaharurilor asupra greutății și diabetului de tip 2. Aceleași polifenoli pot fi, de asemenea,  obținuți din fructe întregi. Care au cantități mai mari de fibre dietetice și mai multe efecte de satietate. Consumul de fructe întregi este de preferat.  Deoarece dovezile pentru beneficiile lor asupra sănătății sunt puternice.

În plus, alte băuturi, cum ar fi cafeaua și ceaiul sunt bogate în antioxidanți. Acestea pot avea beneficii cardiometabolice și ar trebui considerate opțiuni mai sănătoase.  Cantitatea de polifenoli și zaharuri diferă foarte mult în funcție de tipul de suc de fructe. De exemplu putem să avem în vedere sucul de mere și sucul de portocale. Efectele în ceea ce privește rezultatelor asupra sănătății pot, de asemenea, să varieze. În mod evident, sunt necesare mai multe cercetări pentru a examina asocierea consumului de sucuri de fructe cu riscul crescut al bolilor cardiovasculare

Care sunt recomandările practice in ceea ce priveste consumul de suc de fructe?- Sucurile de fructe sunt la fel de nesănătoase ca băuturile îndulcite cu zahăr

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie și Orientărilor dietetice din America, recomandările pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani sunt de a limita consumul de suc de fructe la un maxim de 4-6 grame pe zi. Iar pentru copiii cu vârsta de 7 ani, adolescenți și adulți de a limita consumul de suc de fructe la 8 grame pe zi.

Dacă sucurile sunt consumate, ar trebui să fie 100% sucuri de fructe. Nu alte băuturi de fructe cu adaos de zahăr (de exemplu, cocktail cu suc). Alte băuturi populare, cum ar fi piureurile pe bază de fructe, sunt de obicei percepute ca opțiuni mai sănătoase. Totuși, ingredientele acestora pot varia în mod substanțial. Există o cercetare limitată privind efectele lor asupra sănătății.

În concluzie, efectele nocive ale sucurilor de fructe indulcite sunt bine stabilite. Sucurile de fructe nu pot fi la fel de dăunătoare ca cele care contin indulcitor.Astfel, consumul lor ar trebui să fie moderat la copii și adulți. În special pentru persoanele care doresc să-și controleze greutatea corporală.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a examina riscurile pentru sănătate și beneficiile potențiale ale sucurilor de fructe.20000

2m

20

#dieta

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon