Suplimentul alimentar care i-a distrus ficatul unui barbat în vârstă de 50 de ani

Suplimentul alimentar care i-a distrus ficatul unui barbat în vârstă de 50 de ani

Jim McCants a luat capsule de ceai verde,  pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Acesta se afla la onoranta vârstă mijlocie. Doctorii spun ca acum are nevoie urgent de un transplant de ficat, scrie Tristan Quinn de la BBC. Suplimentul alimentar care i-a distrus ficatul unui barbat în vârstă de 50 de ani.

Ar fi trebuit să fie una dintre cele mai fericite zile din viața lui. Dar Jim McCants privește înapoi către absolvirea liceului a celui mai tânăr fiu, ușor speriat. În timp ce se așeză lângă soția lui Cathleen, în sala universității, în afara orașului Dallas, Texas, aceasta se întoarse și îl privi.

L-a întrebat: ”Te simți bine? ” Jim îți amintește. <<Am spus,” Da, mă simt bine, de ce? ”  Soția i-a zis : ”Fața ta este galbenă, ochii tăi sunt galbeni și arăți groaznic.” Când m-am uitat în oglindă eram șocat.>>

Era socant, pentru că Jim, la vârsta de 50 de ani, lucra la îmbunătățirea stilului său de viață și la scăderea în greutate, concentrându-se asupra unei alimentații mai sănătoase și a exercițiilor fizice regulate.

“Tatăl meu a avut un atac de cord la vârsta de 59 de ani și nu a reușit”, spune Jim. “Sunt multe lucruri pe care le-a ratat cu noi și am fost hotărât să fac tot ce pot pentru a avea grijă de mine cât de bine pot, ca să nu ratăm”.

Dar la scurt timp după absolvirea fiului său, Jim a fost internat în spital, cu risc crescut a unei afecțiuni hepatice grave. Suplimentul alimentar care i-a distrus ficatul unui bărbat în vârstă de 50 de ani.

Încercând să identifice cauza leziunii hepatice a lui Jim, cei care îl tratau au eliminat alcoolul. “În ultimii 30 de ani, am băut un șarjă de bere pe an, nici un vin, deci alcoolul nu a fost o mare parte din viața mea”. Spune Jim.

De asemenea, au exclus medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală – nu luase niciodată la acel moment. Și fumatul, ceea ce nu făcuse niciodată.

Ca parte a loviturii sale de sănătate la mijlocul vieții, Jim a început să ia un supliment de ceai verde, deoarece a auzit că ar putea avea beneficii asupra sănătății. Aceste suplimente au aut mare popularitate în ultimii ani. Adesea promovate pe cale nedorită online pentru beneficiile lor antioxidante, și presupusa lor capacitate de a ajuta la scăderea în greutate și prevenirea cancerului. “M-am simțit bine atunci”, își amintește Jim, care locuiește în Prosper, la nord de Dallas. “Mă plimb 30-60 de minute, cinci sau șase zile pe săptămână.” Lucrează ca manager de finanțe, dar speră să se recalifice ca asistent medical.

A luat suplimentul de ceai verde timp de două până la trei luni când sa îmbolnăvit. Potrivit dosarului medical al lui Jim, aceasta este presupusa cauza a leziunilor hepatice. “A fost socant pentru ca am auzit doar despre beneficiile suplimentului”. Îsi aminteste Jim. ”N-am auzit că ar putea cauza probleme.”

După internarea în spital, Jima devenit un ”cobai”, așteptând rezultatele unei serii de teste de sânge pentru a stabili gravitatea leziunilor hepatice. Apoi, la aproximativ trei săptămâni după ce soția lui a observat pentru prima oară că a fost bolnav, unul dintre medicii săi a transmis știrile de care se temea: “Aveți nevoie de un transplant de ficat.”

Jim a fost uimit

“M-am gandit ca acest lucru arata foarte sumbru pentru mine”.

Ce sunt suplimentele de ceai verde care pot provoca răni anumitor persoane la anumite doze?

Oamenii de știință nu știu sigur. Deoarece ceaiul verde a fost băut timp de mii de ani, suplimentele constând în forma sa concentrată sunt reglementate în SUA și în Europa ca alimente. Nu ca medicamente. Aceasta înseamnă că nu au fost necesare teste specifice privind siguranța. Astfel încât din punct de vedere stiințific, modul în care suplimentele de ceai verde ar putea afecta sănătatea noastră este incompletă.

“Daca beti cantitati modeste de ceai verde, este ok”. Spune prof. Herbert Bonkovsky, directorul serviciilor de endocrinologie la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord. Acesta a urmarit leziuni legate de suplimentele de ceai verde de aproape 20 ani. “Riscul mai mare vine în cazul persoanelor care iau aceste extracte mai concentrate”.

Preocuparea sa concentrat asupra unui ingredient potențial toxic numit Epigallocatechin-3-galat sau EGCG. Cel mai abundent dintre compușii naturali cu proprietăți antioxidante din ceaiul verde, numiți catechine.

“De obicei, oamenii iau aceste extracte de ceai verde încercând să piardă în greutate. Așa că adesea nu mănâncă”, explică dr. Bonkovsky. “Din studiile efectuate pe animale, stim ca animalele sbponderale absorb un procent mult mai mare de catechine decat animalele cu o greutate mai mare.”

Antioxidantii

Antioxidanții sunt un grup de vitamine care, pentru mulți, au preluat proprietăți miraculoase, contribuind la conducerea pieței mondiale de suplimente de orice fel.

Antioxidanții elimină “radicalii liberi”, moleculele produse în celulele noastre, pe măsură ce transformă oxigenul și alimentele în energie. Așa cum oxigenul și apa corodează fierul, prea mulți radicali liberi ne pot deteriora celulele.

Unii cercetători cred acum că radicalii liberi la anumite niveluri pot fi benefici pentru sănătatea umană. În timp ce milioane de oameni iau suplimente de ceai verde în siguranță, cel puțin 80 de cazuri de leziuni hepatice legate de suplimentele de ceai verde au fost raportate în întreaga lume. Variind de la somnolență și icter până la cazuri care necesită transplanturi de ficat. Printre cei afectati de administrarea pastilelor de ceai verde au inclus adolescenți, cum ar fi Madeline Papineau de 17 ani din Ontario, Canada, care a dezvoltat leziuni la ficat și rinichi și o femeie de 81 de ani diagnosticată cu hepatită acută toxică.

O anchetă recentă efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară asupra siguranței ceaiului verde a concluzionat că catechinele de la băuturile din ceai verde sunt “în general sigure”. Dar atunci când sunt luate ca suplimente în doze de peste 800 mg pe zi “pot duce la probleme de sănătate majore”.20000

2m

20

#preventiesidieta

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon