TRANSPORTUL si semnalizarea CELULARA

Celulele transporta absolut orice.Transportul poate fi de mai multe tipuri. TRANSPORTUL si semnalizarea CELULARA.

MICROTRANSPORTUL

Este tipul de transport in care sunt transportate molecule mici . Acesta poate fi pasiv, in sensul gradientului de concentratie, fara consum de energie sau ATP. Printre exemple se numara difuziunea simpla- specifica moleculelor mici neincarcate electric. De exemplu moleculele de oxigen sau dioxid de carbon. Un exemplu de difuzie simpla este osmoza.

Difuzia facilitata este un alt exemplu de microtransport si un al doilea tip de difuzie. Aceasta este realizata prin proteine canal (un transport rapid si specific, nonsaturabil). De exemplu, transportu glucozei sau a aminoacizilor.

Transportul activ

Este realizat impotriva gradientului de concentratie. Transportul activ este de mai multe tipuri:

 1. primar- POMPE MOLECULARE- Na- K, Ca, protoni, pompa Na-Ca (de tip F-  pentru sinteza de ATP.) si de tip V.

 2. secundar- POMPE MOLECULARE- Na- glucoza- pentru transportul ureei si a aminoacizilor.

 3. de grup- este specific celulelor bacteriene- in acest fel ele reusesc sa transporte glucoza. Este un transport de tip enzimatic.

MACROTRANSPORTUL

Este un tip de transport care priveste moleculele mari. Acesta poate fi de patru tipuri.

 1. Endocitoza- formata din fagocitoza (celulele nu prezinta receptori specifici si este realizata pentru moleculele mari)

 2. Pinocitoza- in faza fluida. Aceasta nu prezinta receptori specifici. Este caracteristica moleculelor mari care pot traversa rapot celula. Faza clasica. Aceasta este mediata de receptori specifici (endocitoza clasica). De exemplu pinocitoza LDL- colesterol si Fe.

 3. Exocitoza- celulele eimina detritusurile (adica ce ramane dupa digestia celulara). Exocitoza este implicata si in semnalizarea neuronala. Adica eliminarea neurotransmitatorilor din sinapse.

 4. Transcitoza- implica endo si exocitoza. Explica transportul anticorpilor materni nou-nascutilor.

SEMNALIZAREA si COMUNICAREA CELULARA

Elementele cailor de semnalizare sunt:

Receptori. Acestia sunt de mai multe tipuri.

a. Recptori membranari fara activitate enzimatica. Printre acestia se numara receptorii cuplati cu proteinele G. Receptori pentru citochine sau receptori de tip canale ionice. b. Receptori membranari cu activitate enzimatica intrinseca. Acestia sunt de cinci tiprui : receptori de tip tirozin-chinaza, tirozin-fosfat si receptori asociati tirozin-chinazei si receptori pentru serin-tirozin-chinaza.

b. Receptori intracelulari

c. Receptori nucleari

d. Receptori intracitoplasmatici

2. Moleculele ligant. Acestea sunt molecule informative sau hormoni si sunt de 2 tipuri:

 1. interne sau externe

 2. molecule fizice, chimice si biologice

3. Caile de semnalizare

 1. cale de semnalizare contact-dependenta. Molecula liant este fixata pe membrana celulei tinta iar captarea acesteia necesita contactul direct membrana-membrana.

 2. la distanta- prin intermediul celulelor emitatoare. Este de tip autocrina. Aceasta utilizeaza ca molecule liant mediatori chimici locali sau factori de crestere. Aceasta cale ne explica si formarea tesuturilor si organelor in perioada embrionara. Astfel se explica formarea tesuturilor si organelor in viata intrauterina.
20000

2m

20

#biologiecelulara

© 2020 by Subiecte Medicina

Iasi, Romania

Tel: 0756 840 608

 • White Facebook Icon
 • White Twitter Icon